16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Justiţiei nu a luat încă o decizie dacă proiectul graţierii va fi adoptat prin OUG, asumarea răspunderii sau de către Parlament

Ministrul Justiţiei nu a luat încă o decizie dacă proiectul graţierii va fi adoptat prin OUG, asumarea răspunderii sau de către Parlament

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni, la finalul dezbaterilor de la Ministerul Justiţiei, că nu a luat încă o decizie dacă proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor penale vor fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă, prin asumarea răspunderii guvernului sau prin lege promovată în Parlament, dar a promis că vor prelua o parte dintre propunerile făcute de participanţii la dezbatere.

Potrivit HotNews.ro, acesta a reafirmat că o componentă de baza a proiectului legii Graţierii va fi „recuperarea prejudiciului”. Întrebat de ziarişti dacă aceste proiecte vor fi adoptate prin dezbatere parlamentară, Iordache a răspuns: „Dezbatere înseamnă şi atunci când îşi asumă guvernul” răspunderea în faţă Parlamentului.

„În acest moment până nu finalizez textele celor două acte normative nu pot să va spun cu ce recomandare mă voi duce” în ceea ce priveşte formă sub care vor fi adoptate, a spus ministrul Justiţiei, care a precizat că va avea şi o discuţie cu premier Sorin Grindeanu.

El a promis că va „ţine cont de observaţiile” făcute în cadrul dezbaterii de luni iar „prevederile neclare cu siguranţă vor fi eliminate”. Florin Iordache a susţinut din nou că aceste proiecte, care au declanşat cele mai mari proteste de stradă în România după Revoluţia din 1989, nu au „în vedere o anumită persoană” şi „nu vizează persoane sau politicieni”.

„Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată”, a promis acesta, adăugând că după adoptarea proiectelor vor fi eliberate din penitenciare „până în 3.000” de persoane.

Florin Iordache a mai spus că pentru decongestionarea penitenciarelor este avut în vedere „un pachet mai larg” de măsuri, care include recursul în compensare şi sistemul de brăţări electronice pentru „infracţiuni uşoare până la 2 ani”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS