Craiovenii ori curăţă zăpada, ori iau amendă

Proprietarii au pus mâna pe lopată (Foto: Bogdan Grosu)


Dacă municipalitatea craioveană este datoare să elibereze de zăpadă și gheață străzile, trotuarele, parcurile, grădinile orașului, și locuitorii urbei au îndatoriri. Craiovenii care locuiesc la case au obligația de a întreține pe timp de iarnă trotuarele din fața imobilelor, asociațiile de proprietari au sarcina de a le curăța pe cele din fața blocurilor, iar societățile comerciale trebuie să elibereze de zăpadă și gheață trotuarele și spațiile aferente sediului firmei. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.500 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 şi 2.500 de lei, pentru persoane juridice. Există în acest sens și o hotărâre de consiliu, care le spune cetățenilor municipiului că este sarcina lor să înlăture zăpada.

Craiovenii sunt îndemnaţi să curețe trotuarul din fața casei sau a firmei pe care o dețin și să nu „uite“ că acest lucru ține de spiritul gospodăresc, dar este și o obligație impusă prin HCL 319/2009, modificată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 233/2015. Respectiva normă spune la art. 33, lit. k că neîndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuarele aflate în fața imobilelor deținute cu orice titlu, precum și degajarea zăpezii sau a gheții pe partea carosabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Acestea sunt cuprinse între 500 şi 1.500 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 şi 2.500 de lei, pentru persoanele juridice.Cât spirit civic au craiovenii în aceste zile se vede după cum și-au deszăpezit trotuarul din fața casei sau de la intrarea în magazin ori în firmă. Unii au ieșit cu lopeți, alții cu mături și au degajat zăpada în dreptul locuinței sau chiar au aruncat și cu sare. Sunt și craioveni care doar și-au croit cu piciorul o potecă, atât cât să iasă din propria gospodărie pe carosabil. „Am curățat în fața blocului. Am făcut asta în primul rând pentru că se pot întâmpla accidente, mai trec oameni și se pot lovi. Am pățit și eu asta acum câțiva ani, am trecut prin fața unei clădiri unde nu era curățată zăpada, era gheață și mi-am luxat glezna“, a spus un locatar dintr-un bloc situat pe bulevardul 1 Mai. Pe Bulevardul Nicolae Titulescu, noroc cu societățile care au sediul la parter. Reprezentanţii acestora au înlăturat zăpada și au așezat preventiv și niște cartoane, ca să nu alunece clienții. În schimb, la blocurile situate în imediata vecinătate, pe strada Iancu Jianu, locatarii au debarasat zăpada doar de pe aleile de la intrarea în bloc, pesemne că trotuarele rămân în sarcina angajaților de la Salubritate.

Înaintând pe străzi precum Constantin Lecca, Obedeanu sau Craiovița, în zona de case, trotuarele sunt mai mult pline de zăpadă decât eliberate de stratul de gheață și omăt așezat în ultima vreme. Mersul pietonilor este îngreunat atât de zăpadă, cât și de autoturismele parcate pe trotuar. Aceștia se văd nevoiți să se deplaseze pe carosabil, riscând să fie loviți de mașini, sau să rămână pe trotuar. „În mod normal, toată lumea ar trebui să își curețe drumul din fața locuinței, pentru binele tuturor și pentru că așa e omenește, este datoria noastră“, a spus o tânără nemulțumită de faptul că pe alocuri trotuarele de pe strada Brestei spre intersecția cu strada Unirii sunt încă acoperite cu zăpadă bătătorită. Sunt doar câteva exemple dintr-o zonă centrală a orașului Craiova. Situația poate fi mult mai neplăcută în cartiere.

Amendați pentru că nu au înlăturat zăpada

Până în acest moment, Poliția Locală a desfășurat o amplă acțiune de prevenire și aducere la cunoștință a prevederilor HCL nr. 319/2009, atât către persoane fizice, cât și juridice, cu preponderență în zonele cu circulație pietonală ridicată din Craiova. Mai mult, a notificat agenții economici și asociațiile de proprietari și, în cele din urmă, a aplicat sancțiuni. „În perioada 7 – 9 ianuarie 2017, s-a desfășurat o amplă acțiune de prevenire și aducere la cunoștință a prevederilor HCL nr. 319/2009, atât către persoane fizice, cât și juridice (cu preponderență în zonele cu circulație pietonală ridicată), inclusiv prin comunicarea Notificării nr. 400/07.01.2017, emisă de către Poliția Locală, notificare ce a fost înmânată, cu preponderență, persoanelor juridice, dar a fost și lipită pe ușile principale de la intrările în blocurile de locuințe colective. Începând cu data de 10 ianuarie, s-au efectuat verificări, pentru a se constata dacă deținătorii de imobile s-au conformat prevederilor Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova. În urma verificărilor efectuate s-au aplicat nouă sancțiuni contravenționale, dintre care șase avertismente scrise și două amenzi, în valoare totală de 2.500 de lei. De asemenea, s-a constatat că mare parte a deținătorilor de imobile s-au conformat dispozițiilor legale. Acțiunile privind respectarea prevederilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 319/2009, modificată și completată, vor continua și în perioada următoare“, a declarat pentru GdS, Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.


Au ajuns la spital din cauza gheţii

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Craiova a fost aglomerată în ultimele zile, din cauza vremii foarte reci. „În ultimele trei zile de când au început ninsorile, în Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns în medie 400 de pacienți, dintre care cam 20% au avut probleme cauzate de zăpadă. Fie au alunecat, fie au căzut. Este recomandat ca în această perioadă persoanele bolnave şi vârstnicii să evite să iasă afară. Spre exemplu, persoanele care au afecțiuni reumatologice nu mai au reflexe atât de bune și riscă să cadă. Aceste traume au bătaie mai lungă, fiindcă la persoanele vârstnice vindecarea survine mai greu, au nevoie de repaus prelungit“, a declarat Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 12 ianuarie 2017

Actualitate

» Mesaj de la vârful CE: MCV nu va fi ridicat în 2017
» România ar putea avea un acces mai bun la sistemul de control al frontierelor Schengen
» UE a acordat Turciei 748 milioane de euro, asistență pentru refugiați
» MAE: Cetățenii români blocați în Gaziantep au ajuns în România
» Sedințele CSM vor fi transmise în continuare pe pagina de internet a instituției
» Al doilea om din SRI, suspendat
» Dosarul Alinei Bica: Judecătorii au decis să schimbe încadrarea juridică din luare de mită în favorizarea infractorului
» Transgaz: Sistemul de transport al gazelor se află joi în stare de dezechilibru
» Atenționare de călătorie în Serbia
» Premierul anunţă că legea bugetului va ajunge în Parlament până pe 25 ianuarie
» Hong Kong a interzis importul de carne de pasăre din România
» Dorneanu despre sesizarea CCR de către Avocatul Poporului: “Este o speță foarte complicată”
» Patru noi decese de gripă într-o săptămână
» 300.000 de maşini second-hand din import, înmatriculate în 2016
» Cazierul judiciar, gratuit de 1 februarie
» Cod Galben de polei şi vânt
» Simularea evaluării naționale și cea a bacalaureatului vor începe pe 13 martie
» Klaus Iohannis a promulgat legea prin care scuteşte pensionarii de plata CASS
» CCR: Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, constituțională

Publireportaj

» CJ Gorj le va oferi mere preşcolarilor şi elevilor de gimnaziu

Local

» Apicultura – pasiune şi afacere
» Slovacii caută în Olt operatori de producţie şi asamblori de echipamente electrice
» Mehedinţi: Prins în flagrant în timp ce fura cosmetice dintr-un magazin

Dolj

» Directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia“, demisie sub presiune
» Unele firme vor plăti mai mulți bani la stat anul acesta
» Copii premiaţi de fundaţia sprijinită de Jon Bon Jovi
» Percheziții la traficanții de canabis şi ecstasy
» Mii de craioveni au stat în frig din cauza unei avarii
» Primăria Craiova restrânge parcările cu plata prin SMS
» Craiova: Locuitorii din Valea Roşie stau în frig şi în această noapte
» Craiova: Activităţi culturale la Biblioteca “Aman”, la 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu
» ANM: Cod galben nowcasting de vânt și ninsoare viscolită în Oltenia
» Mii de craioveni stau în frig în urma avariei din Valea Roşie
» Craiova: Parcările cu plata prin SMS se împuținează
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Sfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Catedrala mitropolitană din Craiova

Gorj

» A început recepţia pentru DN 66, tronsonul Rovinari – Bumbeşti Jiu
» Gorjean mort într-un accident în Ungaria
» Autofreze din Gorj, trimise la Bucureşti şi Constanţa

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetaţi după ce au furat astă vară un telefon mobil

Sport

» Albici: Am reglat neajunsurile, vom arăta mai bine anul acesta
» Alex Fotescu are încredere că Filiaşiul va face un retur foarte bun
» Bucurică: Îmi doresc foarte mult să vin la Craiova
» Fotbal / Dumitru Barbu, la Repriza de Sud
» Baschet (m): Dragan Aleksic s-a despărțit de SCM-U Craiova
» Fotbal / Silviu Bogdan: Juniorii noștri știu că porțile primei echipe le sunt deschise
» Fotbal / PSG nu a avut probleme cu Metz

Magazin

» Horoscop
» Cărţile care vor apărea în 2017
» Bancul zilei

Top