22.8 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Actualitate Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte din România, în valoare de...

Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte din România, în valoare de 500 de milioane de euro

-

Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte din România, în valoare de 500 de milioane de euro. Proiectele se înscriu într-o serie de domenii esenţiale, şi anume: transport, prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apă şi managementul integrat al deşeurilor, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
„Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007–2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esenţiale pentru dezvoltarea României şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor“, a precizat Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională.
Proiectele vizează următoarele sectoare:

TRANSPORT:

• Construcţia autostrăzii Lugoj – Deva, pe secţiunea Dumbrava – Deva
• Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a coridorului paneuropean IV, tronsonul Coşlariu – Simeria

MANAGEMENTUL DEŞEURILOR:

• Judeţul Suceava: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor
• Judeţul Dolj: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor
• Judeţul Bihor: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor
• Judeţul Alba: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor
• Judeţul Cluj: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor
• Judeţul Vrancea: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor

EXTINDEREA ŞI REABILITAREA INFRASTRUCTURII DE APĂ:

• Judeţul Gorj: Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată
• Judeţul Bacău: Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată

PREVENIREA DEZASTRELOR NATURALE:

• Judeţul Iaşi: Lucrări pentru reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad

Proiectele de transport cuprind construcţia autostrăzii Lugoj – Deva pe secţiunea Dumbrava – Deva, parte a reţelei TEN-T. Astfel, se va scurta durata de călătorie între aceste puncte şi se va reduce numărul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ şi reabilitarea liniei de cale ferată dintre Coşlariu şi Simeria, pentru creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor la 160 km/h.
Cele şase proiecte de management al deşeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deşeuri prin integrarea activităţilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare şi eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor neconforme cu standardele europene.
Proiectele de apă şi apă uzată includ realizarea de infrastructură şi facilităţi de tratare a apei uzate. Captarea de apă va fi îmbunătăţită. Reţeaua şi instalaţiile de pompare sunt reabilitate şi extinse, iar staţiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau îmbunătăţite. Această infrastructură contribuie la oferirea de servicii şi la un grad de acoperire în domeniul de apă curentă şi apă uzată în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei şi tratarea apei uzate în mediul urban.
Proiectul ce priveşte reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad vizează construirea de poldere, dragarea şi stabilizarea albiilor râurilor, cât şi cartografierea riscului de inundaţii. 16.000 de locuitori ai judeţului Iaşi vor beneficia în mod direct de o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.