11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCC din R. Moldova: Legalitatea retragerii cetăţeniei lui Băsescu e de competenţa instanţelor judecătoreşti

CC din R. Moldova: Legalitatea retragerii cetăţeniei lui Băsescu e de competenţa instanţelor judecătoreşti

Curtea Constituţională din Republica Moldova (CCM) a stabilit, marţi, că sesizarea deputatului Grigore Cobzac (PLDM) privind decizia preşedintelui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia lui Traian Băsescu nu este de competenţă sa, ci a instanţelor judecătoreşti, anunţă portalul de ştiri Deschide.md, citat de HotNews.ro.

Astfel, Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la dată intrării în vigoare”.

Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţă exclusivă a instanţelor judecătoreşti.

În urmă cu o săptămâna, preşedintele moldovean Igor Dodon a semnat un decret pentru retragerea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu. Documentul nu se referă însă şi la soţia fostului preşedinte român, Maria Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS