8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIGPR: 12.000 de polițiști au fost mobilizați în plus în perioada Anului Nou

IGPR: 12.000 de polițiști au fost mobilizați în plus în perioada Anului Nou

Peste 12.000 de polițiști au acționat, suplimentar față de dispozitivul zilnic, în toată țara, în locurile unde au avut loc manifestări publice, în zonele cu aflux mare de public, precum și pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, în perioada Anului Nou, anunță luni într-un comunicat Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR).

”Pentru siguranţa cetăţenilor, în perioada Anului Nou, peste 12.000 de poliţişti au acţionat, suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în toată ţara, în locurile unde au avut loc manifestări publice, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier. Zilnic, au fost în teren 3.213 patrule de ordine şi siguranţă, iar efectivele de poliţie rutieră au utilizat aproximativ 860 autospeciale, dintre care 342 dotate cu aparate radar”, se arată în comunicat.

Poliţiştii au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, fluidizarea traficului și diminuarea riscului rutier şi a transporturilor feroviare. De asemenea, au fost asigurate măsuri de ordine şi linişte publică la 147 de manifestări publice de amploare (concerte, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă), la care au participat aproximativ 300.000 de persoane, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.

”Totuşi, misiunea poliţiştilor, la început de an, nu a fost lipsită de riscuri. Astfel, un agent de poliţie a fost călcat pe picior şi târât de un autoturism al cărui șofer nu a oprit la semnalul regulamentar, altul a fost lovit cu pumnul în zona feței de către un conducător auto care încerca să fugă de la locul de producere a evenimentului rutier în care fusese implicat, iar cel de-al treilea a fost agresat în timpul intervenției pentru aplanarea unui conflict. Cu toate acestea, poliţiştii au aplicat cu fermitate legea, în toate aceste cazuri, pe lângă infracţiunile constatate fiind întocmite şi dosare penale de ultraj. De altfel, infracţiunile de ultraj sunt în scădere faţă de anii trecuţi, anul acesta înregistrându-se cu 25% mai puţine fapte”, se mai arată în comunicat.

Monitorizarea traficului de către poliţişti, pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, a dus la o scădere cu 20,5 % a accidentelor rutiere, față de anul trecut. Acţiunile poliţiştilor vor continua şi astăzi, având în vedere numărul mare al celor care se întorc din minivacanța de revelion sau al celor care încep vacanţa de iarnă.

Poliția Română recomandă tuturor cetățenilor să se informeze cu privire la starea drumurilor, înainte de a pleca în călătorie, să se asigure că au autoturismele echipate corespunzător și să respecte indicațiile polițiștilor aflați în trafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS