16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetrolul încheie anul 2016 cu o revenire a prețului, după un an de depreciere

Petrolul încheie anul 2016 cu o revenire a prețului, după un an de depreciere

Petrolul încheie anul 2016 cu o puternică revenire, grația acordului pentru reducerea producției, care lasă în urmă deprecierea înregistrată în marea parte a anului, cu un baril de petrol Brent care a ajuns la un preț chiar mai mic de 28 de dolari, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Barilul de petrol Brent, cu furnizare în februarie, a început ultima zi lucrătoare a anului la o cotație de 56,13 dolari, dar, pe parcursul ședinței, a ajuns la International Exchange Futures din Londra la o cotație de 56,79 dolari, la mijlocul zilei.

Petrolul Brent, de referință în Europa, și-a consolidat tendința de creștere în această lună, după acordul istoric la care au ajuns, pe 30 noiembrie, Țările Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru reducerea producției.

La începutul anului, prețul „aurului negru” a coborât la niveluri nemaivăzute de mulți ani, atingând, pe 20 ianuarie, minimul de 27,10 dolari, la un an și jumătate după ce barilul de petrol Brent atinsese o cotație de 110 dolari/baril (în august 2014).

Lipsa unui acord între producători pentru reducerea ofertei a fost principalul motiv al scăderii prețurilor, însă și alți factori au avut o influență, precum turbulențele financiare prin care a trecut China la începutul anului și concurența din partea petrolului neconvențional, în special cel de șist, extras cu ajutorul tehnologiei fracturării hidraulice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS