12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateR. Moldova: Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale

R. Moldova: Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a validat marți rezultatele alegerilor prezidențiale, informează agenţia Moldpres, citată de Agerpres. Ședința CCM s-a desfășurat după ce au fost epuizate toate litigiile electorale în instanțe.

În cadrul ședinței, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a prezentat raportul privind desfășurarea scrutinului. Ulterior, reprezentantul lui Igor Dodon, deputatul PSRM, Vladimir Țurcanu, a afirmat că alegerile prezidențiale s-ar fi desfășurat conform legii și nu există motive pentru invalidarea scrutinului.

La rândul său, reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat mai multe încălcări din cadrul scrutinului și a cerut Curții anularea alegerilor prezidențiale. Printre încălcările menționate se numără: implicarea reprezentanților bisericilor în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor, votarea multiplă și neexercitarea dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării din cauza numărul insuficient al buletinelor de vot destinate secțiilor de votare din străinătate.

În urma deciziei CCM, noul președinte Igor Dodon urmează să depună jurămîntul în fața parlamentului și a Curții, în termen de 45 de zile după alegeri.

Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie din Republica Moldova cu peste 52% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de aproximativ 48% dintre alegători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS