14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sănătăţii: Toţi copiii vor fi testaţi auditiv imediat după naştere, în spitalele de stat

Ministrul Sănătăţii: Toţi copiii vor fi testaţi auditiv imediat după naştere, în spitalele de stat

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii,  a anunţat, astăzi, că toţi copiii vor fi testaţi auditiv imediat după naştere, în maternităţile din spitalele de stat, astfel încât părinţii vor şti dacă bebeluşul are sau nu probleme de auz. În prezent, nu există un registru electronic naţional de screening auditiv, copiii cu pierderi grave de auz fiind înregistraţi în spitale pe liste neoficiale, uneori pe un caiet.
„De anul viitor, toţi copiii nou-născuţi în România, în spitalele din sistemul de stat, vor fi testaţi auditiv încă din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel naţional, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Mai concret, în momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul, va şti cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz. Ştim că, în România, din 200.000 de copii născuţi anual, aproximativ 600 au probleme de auz. Nu ştim numărul exact al persoanelor hipoacuzice, asta fiindcă nu avem un registru electronic naţional de screening. Tocmai de aceea, în acest moment, copiii cu pierderi grave de auz, dar care nu au neapărat nevoie de implant cohlear, sunt înregistraţi în spitale pe liste neoficiale, de multe ori chiar pe un caiet. Din acest motiv, până acum, nimeni nu a putut estima corect numărul de dispozitive pe care ar fi trebuit să le achiziţioneze spitalele, astfel încât avem liste foarte lungi de aşteptare¬,a spus Vlad Voiculescu , la lansarea primului program de sreening auditiv pentru nou-născuţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS