10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Educaţiei: Abonamentele elevilor navetiști se decontează integral, începând din 23 noiembrie

Ministerul Educaţiei: Abonamentele elevilor navetiști se decontează integral, începând din 23 noiembrie

Decontarea integrală a abonamentelor emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se aplică începând cu 23 noiembrie 2016, data publicării în Monitorul Oficial și implicit a intrării în vigoare a noilor prevederi legislative, anunţă Ministerul Educaţiei într-un comunicat. Astfel, sumele/kilometru percepute în transportul rutier școlar trebuie să se încadreze în valorile prevăzute în Hotărârea Guvernului 863/15.11.2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim/kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

În acest sens, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fără TVA) pentru distanța minimă de 3 kilometri la 174 de lei (fără TVA) pentru distanța maximă de 50 de kilometri. Abonamentul se emite și decontează pe distanţa dintre localitatea de domiciliu a elevului şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ.

Decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se face pe baza următorului calendar: între 1 și 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedentă, între 5 și 8 ale lunii curente, conducătorul unităţii de învăţământ transmite datele la inspectoratul şcolar judeţean, iar între 9 și 10 ale lunii curente, inspectoratul şcolar judeţene transmite datele către Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice. Ulterior, Ministerul Educației virează fondurile necesare efectuării plăților.

Unitățile de învăţământ decontează doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic în contul unui abonament. Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor. Abonamentele nu se decontează pentru perioada vacanţelor.

Inspectoratele școlare județene vor aduce la cunoștinta reprezentanților unităților de învățământ, a părinților și elevilor navetiști că abonamentele emise la un preț care depășeste tariful prevăzut de HG 863/2016 constituie contravenție a operatorilor de transport. Pentru aplicarea și respectarea prevederilor HG 863/2016, inspectoratele școlare județene vor colabora cu Agenția Teritorială a Autorității Rutiere Române, prefecturi și consilii județene.

Tarifele maxime pentru abonamentele de transport școlar sunt valabile până la 1 septembrie 2017. Ulterior, autoritățile competente în domeniu vor efectua o analiză amănunțită în vederea actualizării de Guvern a nivelului tarifelor în funcție de noile costuri ale companiilor de transport.

Reamintim faptul că decizia Executivului face parte din măsurile de combatere și reducere a abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. Conform datelor existente la nivelul Ministerului Educației, în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Abonamentele elevilor emise de operatorii de transport până la data aprobării HG 863/2016 vor fi decontate la nivelul prevăzut de Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS