22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 3.000 de militari și specialiști din MApN, MAI și SRI vor defila în București pe 1 Decembrie

Peste 3.000 de militari și specialiști din MApN, MAI și SRI vor defila în București pe 1 Decembrie

Peste 3.000 de militari și specialiști de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații vor participa la parada de 1 Decembrie, alături de peste 300 de mijloace tehnice, din care aproximativ 50 de aeronave printre care și cele șase avioane F-16 achiziționate de Forțele Aeriene anul acesta, anunţă Agerpres.

Dincolo de semnificația principală a datei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, anul acesta parada militară îi va omagia și pe eroii căzuți în Primul Război Mondial, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire.

Parada va fi deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, echipați cu noua ținută de luptă a forțelor terestre. Potrivit MApN, aceasta oferă o protecție îmbunătățită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă și rezistentă la foc. Defilarea va continua cu un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan.

Vor intra pe sub Arcul de Triumf militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, parașutiști din Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Șoverth”, vânători de munte din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, militari din Forțele pentru Operații Speciale, dar și din celelalte arme – geniști, Forțele Aeriene, Forțele Navale, Poliție Militară, precum și forțe ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații. De asemenea, vor defila studenți ai Academiei Tehnice Militare, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, dar și studenți și medici rezidenți ai Institutului medico-militar. Va fi prezent la paradă un detașament al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” și unul al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Un grup de defilare al studenților Academiei de Poliție „A. I. Cuza” va trece și el pe sub Arcul de Triumf.

Defilarea terestră se va încheia cu două detașamente – unul cu drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar cel de-al doilea, al Asociației „Tradiția Militară”, cu uniformele și echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 – 1918: de Infanterie, de Grăniceri și de Vânători de Munte.

Defilarea tehnicii de luptă va fi deschisă de aviație. Vor survola Bucureștiul elicoptere IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 și MI-17 și Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Ele vor fi urmate de C-27J Spartan și C-130 Hercules, aeronave de transport aparținând Forțelor Aeriene. Parada aeriană va continua cu trecerea avioanelor de antrenament și atac la sol IAR-99 și, în varianta modernizată, IAR-99 Șoim și se va încheia cu evoluția a două formații de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR și a unei formații de avioane supersonice F-16 Fighting Falcon achiziționate anul acesta.

La sol vor defila vehicule militare precum transportoarele blindate Piranha și Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operații speciale URO VAMTAC, mașinile de luptă ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard.

Ministerul Afacerilor Interne va participa cu motociclete ale Poliției Rutiere, autospeciale de intervenție, dar și cu un autolaborator criminalistic și unitate mobilă de intervenție în cazul dezastrelor. De asemenea, vor putea fi văzute diverse vehicule ale Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Serviciului Român de Informații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS