21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMerkel are şanse mari să obţină al patrulea mandat de cancelar, arată sondajele

Merkel are şanse mari să obţină al patrulea mandat de cancelar, arată sondajele

Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel, se situează pe primul loc în preferinţele electoratului german, arată un sondaj citat de ediţia germană a agenţiei Reuters.

Potrivit Mediafax, CDU şi filiala bavareză, Uniunea Creştin-Socială (CSU) sunt creditate cu 36% din voturi, în creştere cu 2% comparativ cu sondajul precedent. Pe locul al doilea se situează Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), cu 21%.

Alianţa formată din CDU/CSU şi SPD se află în prezent la guvernare în Germania.

Pe locul al treilea este partidul de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD), cu 13%, urmat de Partidul Verzilor, cu 11%, de Die Linke (stânga), cu 10%, şi de Partidul Democraţilor Liberi (FDP, liberal), cu 5%.

Angela Merkel a anunţat recent că va candida din nou pentru postul de lider al Uniunii Creştin-Democrate şi, implicit, pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei. Decizia este susţinută de 64% dintre alegători, arată sondajul.

În cazul în care Angela Merkel ar candida pentru postul de cancelar împotriva actualului lider SPD, Sigmar Gabriel, actualul şef al Guvernului ar fi preferat de 63% dintre germani, în timp ce actualul vicecancelar ar primi 25%. Dacă din partea SPD ar candida Martin Schulz, Angela Merkel ar obţine 47%, iar actualul preşedinte al Parlamentului European 39%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS