16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate5 decembrie, termen-limită pentru a cere ajutoarele pentru achiziţionarea de porci

5 decembrie, termen-limită pentru a cere ajutoarele pentru achiziţionarea de porci

 

Fermierii din sectorul zootehnic pot beneficia de ajutor financiar de la stat pentru dezvoltarea exploataţiilor. 13.500.000 de lei este suma pe care Ministerul Agriculturii o alocă pentru achiziţionarea de către producătorii agricoli de animale de reproducţie din rase pure sau hibride din specia porcine. Doljenii care vor să beneficieze de aceşti bani îşi pot depune dosarele la Direcţia Agricolă până pe 5 decembrie. Conducerea instituţiei susţine că, exceptând ziua de 1 decembrie, la nivelul Direcţiei va fi în permanenţă o persoană care va primi cererile fermierilor.

Fermierii din zootehnie îşi pot dezvolta exploataţiile cu sprijin financiar de la bugetul de stat. Ministerul Agriculturii acordă ajutoare de minimis pentru achiziţionarea de animale de reproducţie din rase pure sau hibride din specia porcine. Potrivit HG nr. 852 din 2016, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor din domeniul zootehnic care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, pentru achiziţionarea de animale de reproducţie din rase pure şi/sau hibride din specia porcine. Beneficiarii sunt crescătorii de porcine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, crescătorii de porcine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii. „În această perioadă se derulează hotărârea de guvern privind acordarea de ajutoare de minimis pentru achiziţionarea de animale de reproducţie din rase pure sau hibride din specia porcine. Cuantumul acordat este destul de generos. De exemplu, avem un maximum de 3.000 lei/cap vieruş din rasă pură sau hibrid achiziţionat, se acordă maximum 1.100 lei/cap scrofiţă din rasă pură şi maximum 600 lei/cap scrofiţă hibridă. Ei trebuie să facă dovada că au achiziţionat aceste animale şi să o ataşeze la dosar. Beneficiarii întocmesc cereri pe care le depun la Direcţia Agricolă Dolj, dar trebuie să întrunească mai multe condiţii. În cazul în care vor să achiziţioneze vieruşi, trebuie să deţină un efectiv de minimum zece capete scroafe de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa sau de 50 de capete scroafe de reproducţie din rase pure sau hibride. Totodată, trebuie să deţină exploataţii autorizate sanitar-veterinar, identificate şi înregistrate în RNE, până la data depunerii cererii şi să se oblige prin angajament scris că vor menţine în exploataţie animalele pe o perioadă de minimum trei ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat, dar şi să deţină un registru individual al exploataţiei“, a spus Liliana Săvulea, director la Direcţia Agricolă Dolj.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Dosarele se pot depune şi în zilele declarate libere de guvern

Dosarele se depun la Direcţia Agricolă Dolj până pe 5 decembrie, iar reprezentanţii acestei instituţii susţin că, exceptând ziua de 1 decembrie, vor asigura permanenţa în restul zilelor declarate libere de guvern, respectiv 30 noiembrie şi 2 decembrie. Până în prezent, nici un fermier doljean nu a venit să solicite acest ajutor. „Noi am trimis la fiecare primărie o adresă prin care le-am specificat actul normativ, astfel încât cei interesaţi să se prezinte la noi sau să ne contacteze telefonic, şi avem pe site-ul instituţiei afişată o adresă cu data limită de depunere a dosarelor. Telefonic m-a contactat un singur fermier persoană fizică, interesat cum să îşi achiziţioneze scrofiţe. Anul acesta, Ministerul Agriculturii a fost destul de generos cu sectorul zootehnic, care, în comparaţie cu cel vegetal, fusese lăsat deoparte şi ne-am bucura să vină cât mai mulţi oameni să îşi depună cereri şi să achiziţioneze animale. Va fi un angajat care va asigura permanenţa în unitate, deci nu se pune problema să vină cineva să depună şi să nu ne găsească. În judeţul Dolj există ferme juridice cu un efectiv destul de important de porcine la Băileşti, la Ghidici, avem şi la Dăbuleni un fermier care se ocupă cu creşterea suinelor, potenţiali fermieri ar fi, dar rămâne de văzut cât de repede se vor organiza“, a mai spus Liliana Săvulea.
Banii ar urma să fie acordaţi începând din 15 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS