16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Alege să fii corect! ", o campanie iniţiată de MAI pentru evitarea neregulilor la alegeri

„Alege să fii corect! „, o campanie iniţiată de MAI pentru evitarea neregulilor la alegeri


În contextul desfăşurării alegerilor pentru membrii Camerei Deptaților și Senatului României, Ministerul Afacerilor Interne are responsabilitatea de a lua toate măsurile pentru asigurarea unor alegeri corecte, în conformitate cu legislația în vigoare.

Pentru asigurarea unui informări corespunzătoare a cetățenilor cu privire la riscurile nerespectării legislaţiei electorale, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat campania de prevenire și informare a cetăţenilor „Alege să fii corect!”. Aceasta se va derula la nivel național pe tot parcursul procesului electoral.
În cadrul acestei campanii, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost realizate afişe cu mesajul campaniei, spoturi tv și radio, precum şi mai multe bannere web.
Astăzi, efective din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dolj, Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj, Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltenia, dar și polițiști din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj au desfășurat o activitate, în Piața Centrală din municipiul Craiova, prin care au transmis cetățenilor mesajul campaniei și au împărțit mai multe afișe și pliante.
Materialele de promovare a campaniei vor fi distribuite în toate unitățile subordonate Ministerului Afacerilor Interne care, prin natura atribuțiilor, pot informa un număr mare de cetățeni: secțiile de poliție, serviciile publice comunitare de evidență a populației, de eliberare a pașapoartelor, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Afișele urmând a fi postate și la toate secțiile de votare din județul Dolj.
·

De știut

Am drept de vot?
Da, dacă ai 18 ani împliniți și nu ți-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votez?
La secția de votare la care ești arondat sau, dacă te afli în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară.

Cum pot vota?
Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

Exemple de contravenţii electorale

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

· Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 07.00) – se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
· Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați– se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
· Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală tipărite – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
· Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
· Organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei

Exemple de infracţiuni electorale

Acestea sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 – 393

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani
Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS