Complexul Energetic Oltenia(CEO) a fost solicitat de Dispeceratul Energetic Naţional să mai pornească un grup energetic, în urma avariei de la Nuclearelectrica. Astfel, reactorul numărul 1 de la Nuclearelectrica a suferit o avarie. Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă a fost deconectată marţi, la ora 15:37, de la Sistemul Energetic Naţional din cauza unei avarii produse la linia de evacuare putere de 400KV în Sistemul Energetic Naţional. „Această avarie, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unităţii 1 de la SEN. Ca urmare a reducerii puterii pe fondul deconectării turbogeneratorului de la reţea, specialiştii CNE Cernavodă au constatat necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare care, conform procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită”, potrivit unui comunicat de presă al Nuclearelectrica.

CEO, lider de piaţă

Nuclearelectrica funcţiona până de curând cu două reactoare, însă a fost obligată să renunţe la reactorul numărul 1. Se efectuează lucrări de remediere, iar până când avaria va fi eliminată Complexul Energetic Oltenia a suplimentat producţia de energie electrică, punând în funcţiune încă un bloc energetic pe cărbune. În urma acestei măsuri, Complexul Energetic Oltenia a devenit lider la producţia de energie în România. Potrivit Transelectrica, ieri se înregistra la nivel naţional un consum de peste 8.100 de megawaţi şi o producţie de peste 9.100 de MW. Termocentralele pe cărbune produceau 2.712 MW, Hidrocarburile – 1.820 MW, Hidro – 2.629 MW, Nuclear – 699 MW, Eolian – 1.171 MW, Fotovoltaică – 77 MW şi Biomasa – 54 MW. Se înregistra un sold de 1.005 MW.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.