21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea de modificare a OUG privind școlile doctorale, neconstituțională

Legea de modificare a OUG privind școlile doctorale, neconstituțională

Curtea Constituțională a României a decis astăzi că legea de modificare a OUG privind școlile doctorale este neconstituțională, informează Agerpres.

„Curtea Constituțională a adoptat și sesizarea grupului liberal și sesizarea Guvenului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței 4 pentru modificarea Legii învățământului. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului și au adoptat legea într-o formă și într-un conținut foarte diferit decât cel care a început inițiativa legislativă și diferit și de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că au mai fost date decizii în acest sens, în care Curtea a arătat că, atunci când se schimbă substanțial conținutul, forma, structura, compoziția legii, nu se respectă principiul bicameralismului.

Potrivit acestuia, și obiecția Guvernului a fost întemeiată.

Întrebat ce trebuie să se întâmple în continuare, Dorneanu a răspuns că „inițiatorii pot să înceapă procedura de la zero”.

Pe 13 octombrie, Guvernul a atacat la CCR modificarea OUG 4/2016 privind școlile doctorale, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare a actului normativ, solicitată de președintele Klaus Iohannis, și a adoptat legea în forma inițială.

Potrivit raportului comisiei de specialitate, modificarea Legii Educației prevede crearea unui mecanism privind desfășurarea învățământului la nivel doctoral, clarificarea și etapizarea acțiunilor de emitere a diplomelor și titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuțiilor privind procedurile și etica la nivelul învățământului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS