11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul a început controalele în bănci, investigând vânzările de credite neperformante

Fiscul a început controalele în bănci, investigând vânzările de credite neperformante

Directorul general al Direcţiei Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Ionuţ Mişa, a anunţat vineri că Fiscul a început controale la bănci şi „sunt consecinţe majore”.

„Suntem în analiză în momentul de faţă în domeniul bancar şi avem controale în curs. Nu pot să vă dezvălui care este astăzi stadiul, dar vă spun că sunt consecinţe majore”, a precizat oficialul ANAF, într-o conferinţă de specialitate.

„Vă dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vând. Băncile au venit cu ideea că pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie să îl pună într-un pachet cu credite performante, astfel încât să creeze un pachet cât mai atractiv pentru un eventual investitor. S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 de milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacţiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferenţa de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că şi-au diminuat profitul”, a spus Ionuţ Mişa.

El a subliniat că firma căreia i-a fost vândut portofoliul de credite era, de fapt, o filială a băncii înregistrată în regim offshore. „Compania către care a vândut era o companie filială. Practic, banca era acţionar 100% în acea companie, care avea birourile într-un offshore”, a arătat oficialul. El a menţionat că „sunt situaţii în care este demonstrat că creditul respectiv a fost utilizat într-un circuit fraudulos şi, mai mult decât atât, nu s-au respectat normele proprii ale băncii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit în contradicţie cu normele proprii şi, mai mult decât atât, se demonstrează în instanţă prin hotărâre definitivă că a intrat într-un circuit evazionist. Cu toate acestea, faptul că nu şi-a recuperat acel credit, cheltuiala generată cu creditul se consideră cheltuială deductibilă. Şi astfel se scade din profitul pentru care trebuie să plătească impozit în România”. Ionuţ Mişa a dat de înţeles că unele firme multinaţionale au o experienţă superioară în materie financiar-contabilă şi fiscală, iar statul nu are legislaţia suficient de solidă pentru a rezista la încercările acestora de fraudă. „Nu putem să facem nimic. Dacă legislativ nu se fac paşi importanţi în acest sens, suntem expuşi total în faţa unor companii care beneficiază de o experienţă capitalistă mult mai mare decât a noastră. Care beneficiază de firme de consultanţă şi de contabili foarte buni, care ştiu să speculeze legislaţia foarte bine, ştiu să realizeze artificii fiscale greu de identificat, ştiu să realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie să ne pregătim dacă vrem să stopăm toate aceste lucruri şi să le contracarăm”, a încheiat reprezentantul ANAF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS