10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngurii, chemați duminică să spună NU refugiaților și DA politicii lui Orban

Ungurii, chemați duminică să spună NU refugiaților și DA politicii lui Orban

Circa 8,3 milioane de alegători sunt chemați să se pronunțe duminică în Ungaria, în cadrul unui referendum, cu privire la planul Uniunii Europene privind cotele obligatorii de solicitanți de azil, o consultare de la care premierul Viktor Orban așteaptă validarea politicii sale de respingere a acestui plan, informează Agerpres.

Întrebarea ce le este adresată participanților la referendum este următoarea: „Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?”.

Un prim plan de „relocalizare” între statele UE a 160.000 de solicitanți de azil este pus cu greu în mișcare din septembrie 2015. Ungaria nu a propus până acum niciun centru de primire și se va considera, dacă la referendum va prevala răspunsul NU, eliberată definitiv de orice obligație de a contribui la efortul european.

Viktor Orban a promis să traducă rezultatul consultării „într-un sistem de legi” în Ungaria, fără a da alte detalii.

În schimb, Comisia Europeană afirmă că referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate.   Cu toate acestea, responsabilii europeni se tem de o nouă lovitură adusă legitimității proiectelor UE și unității membrilor săi, deja pusă la grea încercare de o serie de șocuri, printre care cea mai gravă criză a migranților de după 1945 și decizia Marii Britanii de a ieși din Uniune.

Singura necunoscută pare a fi rata de participare, care va trebui să atingă 50% pentru ca referendumul să fie declarat valid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS