17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateME: Este incorectă decizia CNCD în cazul organizării concursului pentru posturile de director

ME: Este incorectă decizia CNCD în cazul organizării concursului pentru posturile de director

Ministerul Educației (ME) susține că este incorectă decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) potrivit căreia metodologia pentru ocuparea funcțiilor de director în unitățile de învățământ preuniversitar interzice participarea anumitor persoane la acest concurs.

„Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori în unitățile de învățământ preuniversitar se va organiza la termenele anunțate inițial, pe baza principiilor și prevederilor enunțate în metodologie. Decizia CNCD, și anume că metodologia interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă. Articolul incriminat se referă la un potențial conflict de interese ce ar putea surveni după promovarea concursului, nicidecum nu face referire la înscrierea la concurs. Prin urmare, deși au fost diverse tentative de a sabota acest concurs, vă asigur că îl vom organiza. Există în acest moment peste 6.900 de candidați înscriși și avem datoria să mergem până la capăt cu demersul de profesionalizare a managementului școlar”, a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educației, citat de Agerpres.

Ministerul Educației anunță că va contesta hotărârea CNCD, dată pe 28 septembrie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, dar și cu procedura de contestație aprobată de CNCD. Ministerul va depune și o cerere de suspendare a respectivei hotărâri.

În opinia reprezentanților ministerului, decizia CNCD este bazată „pe un argument fals”, deoarece prevederile art. 21 alin. (5) din metodologie, luat în discuție în ședința CNCD, vizează exclusiv candidații care promovează concursul.

Potrivit Ministerului Educației, aplicarea prevederilor art. 21 alin. (5) nu generează situații discriminatorii, ci previne apariția conflictelor de interese, în condițiile în care persoane aflate în relație de soți și rude de gradul I vor ocupa concomitent funcții de conducere, îndrumare și control în învățământul preuniversitar.

Miercuri, 28 septembrie, CNCD a sancționat cu avertisment Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, invocând decizii discriminatorii în organizarea examenului pentru posturile de director și director adjunct din cadrul unităților de învățământ din sistemul preuniversitar.

În cazul MENCS, Colegiul director a constatat că prevederile art. 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/ 2016 constituie discriminare directă, pe criteriul rudeniei (rude de gradul I și soț/ soție), prin care se limitează accesul în condiții de egalitate la ocuparea funcției de director/ director adjunct al unei unități de învățământ preuniversitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS