Acasă Actualitate 29 de tone de rodii importate din Turcia, retrase de pe piaţa...

29 de tone de rodii importate din Turcia, retrase de pe piaţa din România pentru că aveau pesticide peste limita admisă

-

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (ANSVSA) retrage de pe piaţă 29 de tone de rodii importate din Turcia, care conţin reziduuri de pesticide peste limita admisă, în depozit fiind găsită şi confiscată doar o cantitate de 1,5 tone, care a fost sechestrată şi trimisă spre distrugere, anunţă agenţia News.ro, citată de HotNews.

„Cantitatea de rodii la care a fost constatată depăşirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kilograme, din care a fost regăsită în depozit o cantitate de 1.155 de kilograme, care a fost sechestrată şi trimisă spre distrugere. Acţiunea de retragere de pe piaţă a lotului respectiv de rodii este în curs de desfăşurare”, au precizat inspectorii ANSVSA.

Autoritatea mai arată că, totuşi, potrivit formulei Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară, nu sunt depăşite doză acută de referinţă şi aportul alimentar zilnic în ceea ce priveşte cantitatea de pesticide descoperită în probele de rodii.

Controalele ANSVSA au fost efectuate în perioada 26 august – 1 septembrie şi au vizat 81 de transporturi, însumând 1.859 de tone de legume şi fructe importate din Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia şi Africa de Sud.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) şi 64 de transporturi în Posturile de Inspecţie la Frontieră Constanţa Nord, Constanţa Sud, Sculeni, Galaţi, Albiţa, Moraviţa.

Din fructele şi legumele verificate – ardei gras, roşii, fasole, pere, lămâi, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici şi mere – au fost prelevate probe pentru determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.