10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 29 august – 11 septembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la  Reading, Anglia.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă în primele trei zile de prognoză, când media diurnă a temperaturii va fi de 30…32 de grade. Ulterior  temperatura va scădea, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 26…28 de grade, cu valori uşor mai ridicate în intervalul 4 – 6  septembrie, când media acestora se va apropia de 29…30 de grade. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de 17 grade la începutul perioadei, apoi vor scădea spre medii de 13…15 grade. Vor fi averse și descărcări electrice în noaptea de marţi spre miercuri (30/31  august) şi în cursul zilei de miercuri (31 august), iar cantităţile de apă pot fi izolat mai însemnate. Averse sunt posibile şi după data de 7 septembrie.

La munte, în primele 2 zile ale intervalului, vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 grade şi de  10…12 a celor  minime. Ulterior temperatura va scădea uşor spre medii ale valorilor maxime de 16…18 grade şi minime în jur de 9 grade. Valori termice mai scăzute vor fi posibile după data de 8 septembrie, respectiv maxime în jur de 15 grade şi minime de 7…8 grade. Averse locale se  vor semnala în intervalul 29 – 31 august şi cu o probabilitate destul de ridicată şi după data de 6 septembrie, când sunt posibile şi cantităţi mai însemnate.

În Dobrogea, în primele  zile  ale  intervalului,  valorile  termice  diurne  vor  oscila  între  27  şi  30  de  grade,  iar  cele minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. După 1 septembrie, se va produce o uşoară scădere a regimului termic, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 25…26 de grade, cu valori uşor mai ridicate în intervalul 4 – 6 septembrie, iar a celor minime se va
situa în jurul valorii de 16 grade.  În prima zi a intervalului, pe arii relativ extinse vor fi averse, apoi ploile vor lipsi. Averse locale
vor mai fi posibile în jurul datei de 8 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS