21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisarul european al economiei, în vizită la Studiourile Buftea

Comisarul european al economiei, în vizită la Studiourile Buftea

Günther H. Oettinger şi ministrul culturii, Corina Şuteu, au fost întâmpinați la Studiourile Cinematografice de la Buftea de reprezentanți importanţi ai industriei cinematografice autohtone, precum Bobby Păunescu și Corneliu Porumboiu.

Günther H. Oettinger, comisarul european al economiei şi societăţii digitale, a vizitat, împreună cu ministrul culturii al României, Corina Şuteu, Studiourile Cinematografice Bucureşti, din Buftea, unde au fost întâmpinaţi de Bobby Păunescu, regizor, producător şi scenarist de film, CEO-ul Studiourilor şi cofondator al casei de producţie Mandragora.
La întâlnire au mai participat şi alţi „actori“ importanţi ai industriei cinematografice din România, cum ar fi regizorul premiat în mai multe rânduri la mari festivaluri de film, inclusiv la Cannes, Corneliu Porumboiu, sau criticul de film Irina Margareta Nistor.
Aceştia le-au prezentat oficialului european şi ministrului culturii problemele cu care se confruntă industria cinematografică din România, din prisma producătorilor şi creatorilor de film, afectaţi atât în ţară, cât şi în străinătate în special de problema distribuţiei creaţiilor cinematografice româneşti.
„Una dintre cele mai mari probleme ale noastre este aceea a distribuţiei. Este foarte greu pentru filmele româneşti să intre în cinematografe din cauza faptului că mari distribuitori nu ne acordă încredere. Avem filme foarte bune, premiate la Cannes, şi la alte mari festivaluri de film din Europa şi din lume. Avem filme care au şi 80 de premii şi distincţii, dar care ajung foarte greu la publicul larg. Spre exemplu, filmul «Moartea domnului Lăzărescu», în legătură cu care un distribuitor ne-a refuzat spunându-ne «Păi, este vorba despre moartea unuia. Ce rost are să ne uităm dacă la final ştim că omul ăla moare». Înţelegem că este şi o barieră de limbă pentru filmele în limba română, treaba asta o înţelegem. Dar nu poţi spune că un film este slab după titlul lui. Totodată, nu putem să facem filme care să fie pe placul distribuitorilor, pentru că vine la final şi îţi spune să tai din film bucata asta, să tai bucata cealaltă şi deja intră în munca regizorilor, a producătorilor, a scenariştilor.
Nu putem să facem cum vor ei pentru a ajunge în cinematografe. Şi totuşi, este greu de înţeles de ce nu suntem distribuiţi pentru că vorbim de filme premiate, unele la festivaluri foarte mari, în care în juriu s-au aflat oameni care au câştigat chiar Oscaruri, deci premiate de nişte oameni care ştiu ceva“, i-a explicat Bobby Păunescu oficialului european.
Totodată, regizorul Corneliu Porumboiu i-a spus lui Günther H. Oettinger că problema nu este valabilă doar cu distribuitorii din străinătate. „Problema este aceea că avem mari probleme la noi, în România. De fapt, filmele noastre sunt mai bine distribuite în cinematografele din Franţa sau din Argentina, decât în cele din România“, a punctat regizorul.
Ministrul culturii, Corina Şuteu, i-a explicat comisarului că, în prezent, statul nu poate sprijini foarte mult creatorii de film din România, în condiţiile în care reţeaua de cinematografe publice este extrem de redusă şi necompetitivă în comparaţie cu cele private din centrele comerciale.

Oettinger: Promitem să vă ajutăm, dar nici noi nu putem face miracole

Comisarul european a declarat că ştie care este nivelul de experienţă din industria cinematografică din România şi istoria cinematografică locală şi că va încerca să ajute creatorii de film autohtoni, care, deocamdată, pe termen scurt, nu trebuie să se aştepte la miracole.
„Cunosc istoria cinematografiei din România. Ştiu ce filme s-au produs în România şi nu mă refer doar la cele din epoca recentă, ci şi înainte de ‘89. România este una dintre cele mai cunoscute ţări la acest capitol după ţările de mare tradiţie, cum ar fi Marea Britanie, Franţa, Italia sau Germania. Problemele pe care mi le spuneţi, la capitolul distribuţiei, sunt destul de des întâlnite în condiţiile în care marile case de producţii americane domină cinematografele din Europa ca număr de producţii. Vă aştept cu drag să ne propuneţi soluţii şi vom încerca la Comisia Europeană să vă ajutăm. Nu vă promitem că vom rezolva toate problemele pe termen scurt, pentru că nu putem produce nici noi miracole, dar vom face tot ce putem pentru a ajuta creatorii de film din întreaga Europă să poată profita de oportunităţile din această industrie şi sperăm ca digitalizarea Europei să fie şi în avantajul industriei cinematografice“, le-a transmis Günther H. Oettinger, reprezentanţilor din industria cinematografică autohtonă.
Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS