România se clasează, din punct de vedere al creşterii PIB în trimestrul II, pe primul loc între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, urmată de Slovacia – cu 3,7% şi de Spania – cu 3,2%, creşterea fiind, în opinia ministrului finanţelor, sustenabilă.
Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria brută şi cu 5,9% pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II din 2016 faţă de perioada similară din 2015. Şi în ceea ce priveşte creşterea economică în trimestrul doi din 2016 faţă de primul trimestru al anului, România s-a situat tot pe primul loc în UE. Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, cu 1,5% mai mare în trimestrul II din 2016, faţă de trimestrul I din 2016. Rezultate bune au mai înregistrat Ungaria – cu 1,1% şi Polonia şi Slovacia – cu 0,9%.
„Cifrele venite astăzi de la INS confirmă şi chiar depăşesc estimările noastre. Creşterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investiţiile, cu 9% al construcţiilor în trimestrul al II-lea şi realizată în condiţiile unei reduceri a creșterii comerţului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi şi-au amplificat creşterea de la 7,8% în trimestrul I la 9,5% în trimestrul al II-lea. Asta arată că nu e o creştere bazată doar pe consum, ci şi pe investiţii, şi că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate“, a declarat ministrul finanţelor, Anca Dragu.
Creşterea economică trimestrială este semnificativ mai mare decât cea aşteptată de analiştii economici, de 4,1% an/an în trimestrul II. Aceasta a fost influenţată de producţie – creşteri importante le-au avut serviciile, construcţiile şi agricultura, dar şi de dinamica consumului privat, susţinută de reducerea TVA şi de creşterea câştigului salarial mediu brut pe economie.