Bani mai mulţi la sănătate, educaţie, muncă, la prima rectificare bugetară

Rectificarea bugetară urmează să fie aprobată de executiv (FOTO: gov.ro)


Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a realizat proiectul primei rectificări bugetare din acest an, ce vizează menținerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash şi 2,95% din PIB. Acest proiect urmează să fie aprobat de guvern.

Prin propunerea de rectificare elaborată de MFP s-au asigurat, în principal, fonduri suplimentare la ministerele muncii, internelor, sănătăţii şi educaţiei. Cele mai mari tăieri sunt prevăzute la transporturi, agricultură, cultură şi dezvoltare regională.

Proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi bugetelor asigurărilor sociale.

Sumele suplimentare, alocate din bugetul de stat

Ministerul Muncii, Fa­mi­liei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice va primi 2,8 miliarde de lei, din care 1,4 miliarde de lei pentru plata integrală a drepturilor de asistență socială (indemnizații pentru creștere copil, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap) și 1,42 miliarde de lei subvenția de echilibrare pentru Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale va primi 613,6 milioane de lei, din care 310,9 milioane de lei dobânzi sunt destinate plăţii dobânzii la creditele externe contractate și rambursate de statul român.

Ministerul Afacerilor Interne va avea un plus de 367,9 milioane de lei, din care 182 de milioane de lei cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare.

Ministerul Sănătăţii va primi 297 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare plății salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 pentru personalul medico-sanitar, fonduri pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, dotare medicamente și materiale sanitare din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ, asigurarea contribuției de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu pensii mai mici de 872 de lei.

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice va primi un plus de 265 de milioane de lei pentru plata diferențelor salariale prevăzute de Legea nr. 85/2016 pentru personalul didactic din învățământul universitar şi sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr. 20/2016; conform Legii nr. 85/2016 personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016.

Autoritatea Electorală Permanentă va primi un plus de 55 de milioane de lei, din care 49,8 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politice.


Serviciul Român de Informații va primi 37,7 milioane de lei în principal pentru programe majore de achiziții derulate de Serviciul Român de Informații.

La Ministerul Afacerilor Externe, bugetul se suplimentează cu 35,1 milioane de lei, în principal pentru asistență pentru dezvoltare (Facilitatea Turcia) şi 18 milioane de lei și cheltuieli de personal.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va primi 25 de milioane de lei, în principal pentru programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor.

Sumele, reduse din economiile ministerelor

Ministerul Transporturilor nu a fost în stare să cheltuie toţi banii alocaţi pentru proiecte de infrastructură, astfel că bugetul acestuia va fi redus cu 383 de milioane de lei, în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013. De asemenea, vor fi redistribuite sume pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor de transport de care beneficiază anumite categorii sociale (100 de milioane de lei), pentru proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe rambursabile (46,7 milioane de lei), precum şi pentru întreţinerea infrastructurii rutiere.

De la Ministerul Culturii vor fi tăiate 194 de milioane de lei, în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va pierde 168,4 milioane de lei, tot în principal la proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe nerambursabile, dar aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020. Vor fi redistribuite şi sume pentru plata deconturilor la motorină şi acordarea de ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic.

Şi la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice vor fi tăiaţi 130,8 milioane de lei, reprezentând sume reținute conform art. 21 din Legea finanțelor publice nr. 500/2002, în proporție de 10% din bugetul aprobat, sume care potrivit legii nu puteau fi angajate de instituții în primul semestrul al anului.

Ministerul Finanțelor Publice va pierde 47,9 milioane de lei, reprezentând în principal sume reținute conform art. 21 din Legea finanţelor publice nr.500/2002, în proporţie de 10% din bugetul aprobat, sume care potrivit legii nu puteau fi angajate de instituții în primul semestrul al anului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 iulie 2016

Actualitate

» Tenis: Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Montreal
» Olanda: Măsuri de securitate sporite pe aeroportul Amsterdam-Schiphol
» Aglomeraţie pe DN39, în zona Agigea – Eforie
» Slujbă de pomenire la Clubul Colectiv, la 9 luni de la tragedie
» Trafic intens pe DN 1, pe sensul de mers spre munte
» Erdogan va renunţa la acţiunile împotriva persoanelor acuzate că l-au insultat
» Belgia: Doi suspecţi de terorism, reţinuţi
» Eroare de etichetare a testelor de sânge în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2
» Turcia: 35 de militanţi ai PKK, ucişi de forţele turce după ce au încercat să ia cu asalt o bază militară
» Temperaturile maxime vor depăşi pragul caniculei, în acest weekend
» Bogdan Olteanu la ieșirea din arest: “Este un moment greu…”
» Peste 20.000 de euro s-au strâns pentru Cuminţenia Pământului, în urma donaţiilor prin SMS
» 40 de studenți, acuzați că au dat mită
» Eveniment cultural unicat la Palatul Marincu din Calafat: Expoziţie cu peste 500 de lucrări Silviu Bârsanu
» „Împărţind aceleaşi puncte imaginare“, la Galeria ARTA
» Prietenia, celebrată prin intermediul fotografiilor
» „Salonul de vară“, la Tradem
» Bani mai mulţi la sănătate, educaţie, muncă, la prima rectificare bugetară
» Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani închisoare

Dolj

» Craiova: Restricții rutiere pe 1 august
» Mihai Rotaru, judecat pentru „tunul“ de la ANRP
» Elevii doljeni vor primi tichetele de 200 de euro pentru calculatoare
» 241 de profesori din Dolj, așteptați la examenul de definitivat
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doar 1.070 de candidați pentru a doua sesiune a bacalaureatului
» Mega Demo Canină, la Electroputere Parc Mall Craiova
» Tot mai mulți doljeni sunt afectați de alergii

Gorj

» Se opreşte apa
» Cristian Coman, ucis în atentatul de la Nisa, înmormântat sâmbătă la Rovinari
» Salvat din munţi după ce a fost muşcat de o viperă
» Un gorjean din Motru, mai bogat cu patru milioane de euro
» Şeful DSP a leşinat la Ziua imnului

Sport

» Fotbal / CS Universitatea II Craiova, victorioasă în primul amical sub comanda lui Papură
» Handbal (f): SCM Craiova – Măgura Cisnădie, scor 30-26, într-un meci amical
» Mulțescu: Vrem să fim mai buni

Magazin

» Maestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani într-un cufăr antic
» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Prinţul Persiei: Nisipurile timpului

Top