Victimele erau ţinute în lanţuri, bătute şi batjocorite
Victimele erau ţinute în lanţuri, bătute şi batjocorite
Victimele erau ţinute în lanţuri, bătute şi batjocorite

Procurorii DIICOT, Secţia Teritorială Piteşti, au efectuat ieri 40 de percheziţii domiciliare pe raza unei localităţi din judeţul Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2008 şi până în prezent s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.
În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia, prin constrângere, forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii, respectiv: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj), unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase.

Bătuţi, înfometaţi, abuzaţi sexual şi obligaţi să muncească

Modalităţile de constrângere exercitate de către suspecţi, metode prin care victimele erau forţate să presteze muncile respective, constau în ameninţări şi lovituri aplicate victimelor în mod repetat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. De cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii pentru ca acestea să nu poată fugi, iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos etc.). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.

Peste 220.000 de lei şi un kilogram de aur, confiscate

În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de 40 de persoane care vor fi aduse la sediul DIICOT ST Piteşti în vederea audierilor. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate a fost găsită şi ridicată suma totală de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, nouă drujbe, precum și trei autoutilitare care au fost folosite în activitatea infracțională.
De asemenea, au fost depistate cinci persoane vătămate legate în lanţuri, respectiv trei adulți și doi minori cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani.
Întreaga activitate a avut ca punct de plecare informările primite de către ofițerii de la crimă organizată de la colegii din cadrul Postului de Poliție Berevoiești. Acţiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Piteşti, BCCO Craiova, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş şi Gruparea mobilă de jandarmi Craiova „Fraţii Buzeşti“.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.