20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Președintele Iohannis: Condițiile performanței în administrație ar trebui căutate în transparență, integritate și parteneriat

Președintele Iohannis: Condițiile performanței în administrație ar trebui căutate în transparență, integritate și parteneriat

Președintele Klaus Iohannis a pledat, marți, pentru un parteneriat real între administrația publică centrală și locală și cetățeni, astfel încât România să devină o țară în care oamenii să se bucure de respect, iar elevii de șanse egale, indiferent de zona din care provin.
„Poate unii cred că succesul în administrația locală este legat de bani, culoare politică sau alte circumstanțe exterioare. Eu aș spune ceva diferit: condițiile performanței în administrație și, deopotrivă, în politică ar trebui căutate mai ales în altă parte — în transparență, integritate și parteneriat. Acestea ar restabili încrederea între administrație și cetățeni acolo unde ea s-a pierdut și o vor întări acolo unde ea există. Să vorbim puțin despre fiecare dintre ele. Cu cât mai multă transparență, cu atât mai puțină corupție. Este o ecuație simplă, dar care necesită responsabilitate și voință. Sunt convins că poate exista mai multă transparență la toate nivelurile (…) și că soluțiile luate prin consultare și deschidere sunt mai eficiente pe termen lung decât altele”, a subliniat șeful statului la Forumul Administrației Publice, organizat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Șeful statului a reamintit și despre proiectul de țară postaderare, context în care a vorbit despre calitatea serviciilor oferite de administrație.

„Am vorbit în aceste zile despre un nou proiect de țară post-aderare care să stabilească rolul și obiectivele României în UE pe termen mediu și lung. Sunt dator să spun că, în opinia mea, există cel puțin două obiective care nu au cum să lipsească dintr-un asemenea proiect — reducerea decalajelor de dezvoltare pe regiunile României și, doi, administrație publică eficientă capabilă să pună cetățeanul pe primul loc și să ofere servicii publice de calitate. Aș vrea ca atât în municipii, cât și în cel mai îndepărtat sat din provincie, cetățeanul să beneficieze de servicii de calitate, să găsească rezolvări rapide la problemele lui, să fie tratat cu promptitudine și respect și să nu fie plimbat între ghișee. Îmi doresc ca un elev care învață într-o școală dintr-un sat de provincie să aibă condiții decente și șanse egale față de unul care învață într-un mare oraș. Tocmai pentru a rezolva astfel de lucruri și pentru a răspunde la niște nevoi reale, e important ca între administrația centrală și cea locală să existe un adevărat parteneriat funcțional. O Românie în care nu mai sunt școli fără autorizație sanitară ar fi un exemplu cât se poate de concret și relevant și o expresie clară a unui asemenea parteneriat. Readuc în discuție acest subiect ca dascăl, ca fost primar și mai ales ca președinte, în condițiile în care doar vacanța de vară ne desparte de deschiderea noului an școlar”, a spus președintele Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS