21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVremea în Oltenia şi la munte, în următoarele două săptămâni

Vremea în Oltenia şi la munte, în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunță un început de săptămână cu temperaturi în scădere, pentru ca ulterior vremea să redevină caldă și chiar caniculară în majoritatea regiunilor țării, instabilitatea atmosferică și ploile urmând să se facă simțite între 1 – 3 iulie și după 7 iulie, potrivit estimării evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 27 iunie – 10 iulie.

În Oltenia, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, temperatura va fi în scădere ușoară, astfel în ziua de 28 iunie, media valorilor diurne va fi de 27 — 28 de grade. După această dată se va încălzi, iar media maximelor va atinge 32 — 33 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară la câmpie. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 17 — 19 grade, cu valori mai scăzute în 29 și 30 iunie, când media acestora va fi de 15 — 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse, posibil importante cantitativ. Averse locale se vor semnala și în jurul datei de 2 iulie, iar în restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

La munte, vremea se va răci ușor în primele zile ale intervalului, când media valorilor diurne va ajunge până în jur de 16 grade, iar a celor minime va fi de 9 — 10 grade. După 29 iunie, temperatura va fi în creștere, astfel că vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă. Media maximelor va fi de 20 — 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 12 grade. Intervalul va debuta cu o vreme instabilă, astfel că, pe arii extinse, vor fi averse, iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Averse locale, mai ales în timpul după-amiezelor, sunt așteptate și în restul intervalului, dar mai ales în perioada 1 — 3 iulie și după data de 7 iulie.

Estimarea publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS