12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiviu Luca, trimis în judecată de DIICOT alături de alți șapte inculpați

Liviu Luca, trimis în judecată de DIICOT alături de alți șapte inculpați

Sindicalistul Liviu Luca a fost trimis, miercuri, în judecată de procurorii DIICOT Ploiești alături de alți șapte inculpați, într-un dosar care vizează mai multe infracțiuni, între care constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în acest dosar Luca este acuzat că și-a însușit în mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuințe.

În același dosar au mai fost deferiți justiției inculpații Sorin Mihai, Radu Florea, Gheorghe Stan, Gheorghe Șupeală, Zizi Anagnastopol, Mircea Băicoianu și Nicolae Sprințaru, acuzațiile fiind cele de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.

Procurorii spun că, în perioada anilor 2005 — 2009, Liviu Luca a inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta Petromservice SA) pentru ca acestea să fie folosite pentru construirea „Ansamblului de locuințe și anexe gospodărești’ situat în Păulești, județul Prahova.

La grupul infracțional au aderat și inculpații Zizi Anagnastopol, director economic în cadrul SC PSV Company SA, Sorin Mihai, director general, Gheorghe Șupeală, director general, Gheorghe Stan, director economic în cadrul SC Edilconst SA, și Radu Florea, director general al societății.

„S-a reținut că inculpatul Luca Liviu a putut desfășura activitatea infracțională datorită faptului că acesta controla atât Asociația Salariaților din cadrul SNP Petrom S.A., precum și SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), Președinte al Comitetului Director al Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, respectiv reprezentant al acționarului majoritar în cadrul Adunării Generale a Acționarilor al SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA)”, se arată în documentul citat.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 17.07.2005 — 27.02.2009, reprezentanții SC PSV Company SA, prin Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai și Gheorghe Șupeală, au virat în mod nelegal către SC Edilconst SA, în interesul lui Liviu Luca, suma de 14.649.762,73 lei, reprezentând lucrări de construcții executate la „Ansamblu sediu social și anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păulești’ — Păulești’. În acest fel, PSV Company a fost prejudiciată cu suma de 14.649.762,73 lei.

„De asemenea, s-a reținut că membrii grupului infracțional, prin actele ulterioare pe care le-au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că inculpatul Luca Liviu este adevăratul beneficiar al construcției”, spun procurorii.

Inculpatul Mircea Băicoianu este acuzat că în perioada 2007-2009, în calitate de director al Diviziei Construcții din cadrul SC PSV Company SA, a contribuit la delapidarea sumei de 7.489.143,88 lei din bugetul societății, în interesul lui Liviu Luca.

Concret, contribuția lui a constat în avizarea unui număr de 33 facturi fiscale și ulterior achitarea contravalorii acestora către societatea care a executat lucrările de construcții la ‘Ansamblul sediu social și anexe SC profesional Corpconsult SA — Păulești’, al cărui adevărat beneficiar a fost Luca.

Conform comunicatului, în sarcina inculpatului Nicolae Sprințaru s-a reținut că, în perioada 30.03.2007-30.06.2008, în calitate de economist în cadrul SC PSV Company SA, a avizat în mod nelegal și fără niciun document justificativ 21 facturi fiscale în valoare de 4.187.340,78 lei. Facturile în cauză erau emise de către societatea care a executat lucrările de construcții la ‘Ansamblul sediu social și anexe SC Profesional Corpconsul SA — Păulești’.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Prahova, iar procurorii au dispus măsuri asigurătorii în cauză.

Liviu Luca a fost reținut în luna februarie, în urma unor percheziții, însă instanța nu a admis propunerea DIICOT de arestare preventivă, plasându-l pe inculpat sub control judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS