17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin ţările emergente au fost sifonate spre firme offshore 12.000 miliarde de dolari

Din ţările emergente au fost sifonate spre firme offshore 12.000 miliarde de dolari

Peste 12.000 de miliarde de dolari au fost sifonate din Rusia, China şi alte economii emergente în secreta lume a finanţelor offshore, arată un nou studiu, citat de The Guardian.
O cercetare ce a durat 18 luni a descoperit o creştere abruptă a fluxurilor de capital dinspre ţările în dezvoltare spre paradisuri offshore, în special dinspre Rusia şi China.
Analiză, realizată de profesorul James S. Henry de la Universitatea Columbia pentru Tax Justice Network, arată că la sfârşitul anului 2014, active de 1.300 de miliarde de dolari din Rusia erau ţinute offshore.
Cifrele, obţinute prin compilarea şi verificarea încrucişată de date de la instituţii globale – inclusiv FMI şi ONU – au fost făcute publice după ce Panama Papers au revelat evaziunea globală, sistemică.
Cetăţeni chinezi au ascuns 1.200 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale, fiind incluse şi estimările privind Hong-Kong şi Macao.
Malaezia, Thailanda şi Indonezia – toate zguduite de scandaluri de corupţie la nivel înalt în ultimii ani – sunt şi ele sus pe lista celor mai afectate ţări.
Henry, fost economist-şef la firma de consultanţă McKinsey, a declarat pentru the Guardian că cercetarea sa subliniază faptul că evitarea taxelor nu este singurul motiv pentru utilizarea paradisurilor fiscale – infractorii şi cleptocrațiile s-au folosit din plin de aceste servicii pentru a-şi ţine bani în siguranţă şi pentru a păstra secretul averilor lor.
El a adăugat că folosirea jurisdicțiilor off-shore este ca acea parte din barul din Star Wars unde era prezentă o adunătură pestriţă de personaje dezagreabile: „Este ca în scena din Star Wars – sunt evazionişti într-un colţ, traficanţi de arme în altul, cleptocraţia mai încolo. Sunt şi cei care folosesc paradisurile fiscale pentru spălarea de bani sau pentru fraudă“.
Ţări bogate în petrol – inclusiv Nigeria şi Angola – sunt surse-cheie pentru fonduri offshore, la fel şi Brazilia şi Argentina.
Henry spune că proprietarii acestui capital ascuns sunt atât de dornici să păstreze secretul şi să evite confiscarea la ei acasă a banilor că sunt dispuşi să accepte randamente financiare minuscule în loc să-i investească în moduri care ar promova dezvoltarea economică.
Aplicarea unei taxe de doar 1% acestui ocean de bogăţie offshore ar aduce peste 120 de miliarde pe an, aproape cât cele 131 de miliarde de dolari, cât reprezintă bugetul pentru ajutorul umanitar internaţional.
Studiul este un update, pentru ţările în dezvoltare, al unei cercetări din 2012 ce a arătat că, în întreagă lume, peste 20.000 de miliarde de dolari au fost ascunse în offshore-uri.
Henry spune că numărul de paradisuri fiscale a continuat să crească în perioada studiată, în ciuda presiunii publice pentru luarea de măsuri de contracarare.
În medie, capitalul offshore provenit din ţările în dezvoltare a crescut cu 8% pe an din 2010 şi până acum, în cazul Rusiei şi Chinei cifra fiind de 9%, probabil din cauza temerilor generate de instabilitatea economică şi politică. „Oamenii votează cu picioarele“, a spus Henry.
Acesta a declarat că atunci când persoane importante din state cu regimuri autoritare, precum China, folosesc paradisuri fiscale pentru a-şi ţine banii în siguranţă, ei pur şi simplu profită de sistemele sistemele financiare şi legale ale altor state.
„Toţi aceşti infractori şi aceste cleptocraţii sunt, într-un fel, depedenţi de domnia legii când este vorba de protejarea banilor lor“, a adăugat el.
James S. Henry a mai spus şi că banii pot fi ascunşi nu numai în locuri exotice, precum Insulele Cayman, ci și în unele state americane, precum Delaware, unde investitorii străini pot înfiinţa şi conduce o companie fără a dezvălui clar cine sunt de fapt proprietarii.
Peste 300 de economişti, inclusiv Thomas Piketty, solicită într-o scrisoare deschisă, liderilor lumii, reuniţi la un summit londonez săptămâna această, să recunoască faptul că nu există beneficii economice pentru paradisurile fiscale. Ei cer ca valul de secrete care le înconjoară să fie ridicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS