10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie protestează două zile. Pacienţii nu primesc reţete şi consultaţii gratuite

Medicii de familie protestează două zile. Pacienţii nu primesc reţete şi consultaţii gratuite

Două zile fără reţete şi consultaţii gratuite. Medicii de familie protestează astăzi şi luni, 4 aprilie. Mii de pacienţi vor fi nevoiţi să îşi plătească singuri medicamentele sau să mai aştepte până săpătămâna viitoare.
Medicii de familie sunt supăraţi şi spun că două zile nu vor mai da reţete şi medicamente compensate pentru că nu sunt de acord cu prevederile din contractul cadru. Ei spun că veniturile sunt foarte mici și practic le pleacă angajații. De asemenea, ei sunt supăraţi din cauza problemelor din sistemul informatic în ceea ce priveşte cardurile de sănătate.
„Pacienţii sunt deja informaţi. Nu eliberăm reţete compensate şi bilete de trimitere. Avem un contract nenegociat, avem o finanţare incorectă. Noi stăm de trei ani pe aceiaşi bani, în acest moment, ceea ce intră de la Casă este mai mic decât cheltuielile noastre, asistenţii noştri şi restul personalului doresc salarii ca în sistemul bugetar şi noi nu putem să le dăm. O consultaţie este plătită cu 12 lei la medicul primar. În tot sistemul privat, nouă ni s-a spus că suntem privaţi, o consulţie este în jur de 150 de lei”, a declarat dr. Doina Mihai, medic primar.
Aproximativ 200 de medici au pichetat ieri sediul Ministerului Muncii, cerând salarii decente şi condiţii de muncă omeneşti. Medicii sunt nemulţumiţi că sunt ignoraţi de tehnocraţi.
Medicii cer o lege prin care să li se stabilească salarii de bun simţ şi un program care să le permită să fie şi productivi, spre deosebire de cel din prezent, când după gărzile de 24 de ore sunt nevoiţi să rămână la serviciu şi să lucreze la program normal. În plus, gărzile de 24 de ore nu sunt considerate vechime în muncă şi nu îi ajută în niciun fel pe medici la pensii, spun aceştia.
Medicii au pichetat Ministerul Muncii afişând pancarde cu mesaje precum „Medici cu salar, nu cu şpagă-n buzunar”, „Demnitate mai presus de toate” sau „Nu vreau să muncesc afară, vreau să profesez în ţară”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS