11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu, critici la adresa Ordonanței de Urgență privind interceptările

Băsescu, critici la adresa Ordonanței de Urgență privind interceptările

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a devenit un ghiveci de ambiţii al şefilor instituţiilor de forţă ale statului. În plus, potrivit b1.ro, acesta critică OUG adoptată vineri de Guvern pentru că s-a ajuns la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare.

”Toţi vor să dobândească puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică. Parchetul General, DIICOT, DNA, Poliţia, SIE şi SRI vor opera fiecare independent şi secret , platforma de interceptare a comunicaţiilor, operată pînă în prezent numai de SRI. Nu va funcţiona, iar dacă asta s-a vrut, s-a reuşit. Se va constata acest lucru cînd se vor face regulamentele şi protocoalele de partajare a utilizării platformei. Mai mult, în practică adesea se va constata că şi unii şi alţii au în supraveghere aceleaşi persoane, iar regulamentele, crearea de specialişti pentru operare va lua timp, lucru pe care avocaţii îl vor exploata nemilos în instanţe”, a notat Traian Băsescu pe Facebook.

Fotul șef de stat a țintu să precizeze că prin soluția aoptată de Guvern și CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicaţiilor de către o singură instituţie, SRI, la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare. ”Până la urmă, în loc să fie servit interesul naţional, prin soluţia adoptată au fost servite ambiţiile şi interesele şefilor instituţiilor de forţă. Iar dacă Preşedintele şi Premierul nu au fost în măsură să găsească soluţia corectă, este obligaţia Parlamentului s-o facă urgent”, a mai declarat Băsescu.

Fostul președinte a menționat că în urma deciziei CCR, soluția cea mai bună este ca Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să devină o unitate independentă, condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM, care să presteze servicii pentru toate instituţiile cu drept de anchetă penală sau responsabile de securitatea naţională.

”Tot personalul care actualmente deserveşte platforma (operare, întreţinere şi securitate tehnică) trebuie trecut în rezervă, iar oamenii reangajaţi ca funcţionari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Şi în sfîrşit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare şi acces la platformă, ţinînd cont şi de urgenţele care pot să apară pe securitate naţională. Această soluţie era rapidă şi garanta deplină continuitate în procedurile penale”, a mai spus Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS