10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie, părinţi! - Inspectorii veterinari au descoperit E.coli în probe prelevate din brânză și carne de pui

Atenţie, părinţi! – Inspectorii veterinari au descoperit E.coli în probe prelevate din brânză și carne de pui

Probele prelevate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj, pe 25 februarie, din lapte, fructe şi legume dintr-o unitate înregistrată pentru vânzare cu amănuntul din judeţul Dolj au ieşit bune.
„Echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj, au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV). În cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) am aflat că probele prelevate din Dolj sunt fără probleme. Sfătuim populaţia să cumpere produse doar din unităţi autorizate!“, a precizat Costică Retea, directorul DSVSA Dolj.
Potrivit comunicatului transmis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ieri că în urma controalelor realizate în judeţul Argeş, o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș conținea bacteria E-coli. Autoritățile au dispus stoparea activității societății respective.

Ancheta ANSVSA, extinsă și în Bacău

Ancheta ANSVSA, desfăşurată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, a fost extinsă şi în judeţul Bacău, ca urmare a noilor informaţii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). Au fost recepţionate de IISPV 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie, cât şi de la persoane particulare.
„Dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa E.coli, serogrupul O 26, la: probă de pui (spate cu gât) recoltată din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău). Şi la probele prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş, a fost depistată prezenţa E.coli.
În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kilograme, produsă pe 22 februarie 2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare“, se arată în comunicatul prezentat ieri de ANSVSA. În urma rezultatelor primite, s-au dispus următoarele măsuri: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această secție a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru.
Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării. În plus, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate; se vor recolta probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate. Toate aceste date sunt puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologică pe care o desfăşoară.
Reamintim faptul că, după mai bine de două săptămâni de când o fetiţă în vârstă de doar nouă luni din Craiova, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic, a fost transferată la Spitalul „Marie Curie“ din București, reprezentanţii Direcției Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Dolj și cei ai Direcției de Sănătate Publică Dolj au demarat o anchetă pentru verificarea alimentelor din județ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS