Acasă Actualitate Ministrul Sănătății: Toți copiii internați la „Marie Curie” cu sindrom hemolitic-uremic sunt...

Ministrul Sănătății: Toți copiii internați la „Marie Curie” cu sindrom hemolitic-uremic sunt într-o stare mai bună

www.romaniatv.net

Toti copiii internați la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) sunt în stare mai bună. Doar unul singur mai este internat în Secția de Terapie Intensivă, a anunțat, astăzi, ministrul Sănătății, Patriciu Achimas-Cadariu, potrivit HotNews.

„Din fericire, avem vesti bune. S-a pornit diureza la doi dintre ei, mai bine decât în zilele precedente. Dar toți sunt într-o stare mai bună. Rămâne un micuț în Terapie. Ne concentram asupra lui, dar și asupra tuturor. Vizibil sunt mai bine decât ieri”, a spus ministrul Patriciu după o vizită la Spitalul „Marie Curie”.

De asemenea, șeful Sectiei de Nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean, a anunțat că în cursul săptămânii urmatoare doi copii ar putea fi externați.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a mai declarat că, în momentul finalizării anchetelor în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul „Marie Curie” se vor lua masurile care se impun, iar Ministerul Sănătății va face recomandari pentru schimbarea unor manageri.

„In acest moment sustinem inclusiv actiunea Corpului de control al Guvernului si, in momentul in care vom finaliza ancheta, cei care sunt responsabili vor raspunde pentru situatia aceasta. Pana in acest moment, noi am aplicat legea asa cum este ea. S-au aplicat sanctiunile prin amenzi. (…) In momentul in care vom avea finalizata ancheta Corpului de control si intreaga ancheta epidemiologica, atunci vom lua exact masurile care se vor impune sau le vom recomanda vizavi de schimbarea unor persoane. Asa cum va spuneam, in spitalele care nu tin de MS nu avem decat calitatea de a face recomandari vizavi de pastrarea sau inlaturarea unor manageri. Banuim ca in cursul saptamanii viitoare vom avea niste concluzii ale anchetei”, a precizat demnitarul.

Potrivit ministrului Patriciu, conducerea spitalului din Pitesti nu a raportat DSP Argeș situatia imbolnavirii copiilor.

„Spitalul nu a raportat-o la DSP. Responsabilitatea revine conducerii, deci conducerea este responsabila in mod evident pentru astfel de lucruri. Vom face si o analiza a modului in care, in ultimii ani, se respecta aceste lucruri. (…) Analizam in acest moment cate situatii de acest tip de lipsa de transmitere a informatiei conform legii exista si ce masuri s-au luat in acest sens. Acest lucru il aveam in vedere, stiam ca lantul nu functioneaza cel mai bine, consecutiv descentralizarii, multe unitati care se afla acum in subordinea consiliilor judetene sau primariilor au inteles ca pot functiona in afara reglementarilor sau de sine statator, exista o dificultate uneori in a face controale, dar acest lucru vizam sa il schimbam”, a susținut ministrul Sanatatii. Acesta din urmă a mai precizat că intenționează să întărească poziția Direcțiilor de Sănătate Publică din județe.

„Intentionam sa intarim pozitia Directiilor de Sanatate Publica in judete si directorul Directiei de asistenta medicala se va intalni cu toti directorii de DSP-uri in saptamanile care urmeaza. Facem analiza tuturor acestor cazuri tocmai pentru a veni cu o schimbare in legislatie. Stim, dar vom vedea si statistic. De cele mai multe ori se aplica un asa-numit avertisment care nu duce la altceva decat sa amane o situatie sau sa acoperim o situatie care, de altfel, poate sa aiba consecinte dramatice”, a mai declarat Patriciu Achimas-Cadariu.

În opinia sa, o boală diagnosticată într-un stadiu incipient se trateaza mult mai bine și cu consecințe mai mici atât pentru sănătatea pacienților, cât și din punc de verdere al costurilor.

„O boala diagnosticata rapid intr-un stadiu incipient se trateaza mult mai bine, cu consecinte mult mai mici in planul complicatiilor terapiei si sigur cu un cost mult mai mic pentru intreaga societatea ca si bani si ca si suferinta. Ancheta a inceput tarziu din cauza ca DSP s-a sesizat din presa, deoarece nu au fost raportate la timp cazurile”, a mai afirmat demnitarul.

O fetiță de nouă luni din Craiova a fost trimisă  pe 10 februarie, de Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova la Spitalul „Marie Curie“ din București. Micuța a fost internată inițial cu gastroenterocolită acută, însă la București a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic. Mai mulți copii, majoritatea din județul Argeș, au ajuns la Spitalul „Marie Curie“, unde au fost diagnosticați cu același sindrom.

Este fascinată de rapiditatea cu care circulă informaţia în mass-media şi crede că dacă lumea s-ar folosi doar de avantajele presei, barierele dintre oameni ar putea fi depăşite mai uşor.
Exit mobile version