22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFoștii șefi de la Protecție Internă, urmăriți penal

Foștii șefi de la Protecție Internă, urmăriți penal

Demis în urmă cu câteva zile de la conducerea Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), chestorul Gheorghe Nicolae este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri. În același dosar, procurorii anticorupție au pus sub acuzare alți trei ofițeri din cadrul DIPI, unul dintre ei fiind adjunctul chestorului Gheorghe Nicolae.

Procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA au anunțat, ieri, începerea urmăririi penale față de fosta conducere a DIPI, structură de informații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Sunt urmăriți penal chestorul Gheorghe Nicolae, șef DIPI la data faptelor, chestorul Nelu Zărnică, adjunctul șefului DIPI la data faptelor, dar și comisarii-șefi Gabriel Pavel și Marian Iacob, șefi servicii în cadrul DIPI. Printre acuzațiile care li se aduc celor patru suspecți se numără deturnarea de fonduri, abuzul în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu. Chestorii Gheorghe Nicolae și Nelu Zărnică au fost eliberați din funcțiile de conducere săptămâna trecută.

Fonduri operative, transformate în fonduri de protocol

Anchetatorii susțin că, „în vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție“.
Prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la suma totală de 410.000 de lei, iar DIPI a beneficiat de bunuri în valoare de 91.295 de euro, considerate de anchetatori foloase necuvenite.
Mai exact, Gheorghe Nicolae este acuzat că a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173 de lei. Suma fusese alocată DIPI pentru cheltuieli operative, însă banii au fost folosiți „în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative“, mai susțin anchetatorii.
În ceea ce îi privește pe chestorul Zărnică și comisarul-șef Iacob, aceștia sunt suspectați că au cheltuit în același fel suma de 14.353 de lei.
DIPI este urmașa „Doi și-un sfert“ (numită așa după numele fostei unități de informații a internelor, UM 0215) și este o structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ce desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformații și securitate pentru asigurarea ordinii publice, dar și pentru prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa securității naționale privind misiunile, patrimoniul și informațiile clasificate în cadrul MAI. De asemenea, ofițerii DIPI au atribuţii privind obţinerea, verificarea, procesarea, stocarea, protecţia şi valorificarea informaţiilor necesare funcționării MAI. Activitatea informativ-operativă a DIPI pentru realizarea securității naționale este supusă controlului parlamentar, care se exercită prin comisiile de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS