10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBilanţ ANP: Peste 4.500 de telefoane mobile au fost găsite în penitenciare în 2015

Bilanţ ANP: Peste 4.500 de telefoane mobile au fost găsite în penitenciare în 2015

Peste 4.500 de telefoane mobile au fost găsite în 2105 la deţinuţii din penitenciare, se spune în bilanţul prezentat joi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), citat de Mediafax.

Conform informaţiilor oferite de ANP, la finalul anului 2015, în penitenciarele din România erau 28.334 deţinuţi, dintre care 25.055 condamnaţi definitiv (88,43 %), 2.453 arestaţi preventiv şi condamnaţi în primă instanţă (8,66 %), 522 sancţionaţi cu măsura internării într-un centru de detenţie (1,84%), iar 304 sancţionaţi cu măsura internării într-un centru educativ (1,07 %).

Conform raportului, există 19 penitenciare în regim semideschis şi deschis, 14 penitenciare în regim închis şi maximă siguranţă, un penitenciar pentru femei şi şapte secţii pentru femei în alte penitenciare, două centre de detenţie, două centre educative şi şase penitenciare spital. În 23 de unităţi există secţii speciale de arest preventiv.

Potrivit ANP, în anul 2015 au fost găsite 4.554 telefoane mobile la deţinuţi, mai puţine faţă de anul 2014, atunci când au fost descoperite 6.549 de telefoane mobile.
În perioada aprilie – decembrie 2015, a fost „pilotat” dreptul de comunicare on-line între deţinuţi şi apropiaţi, astfel că în perioada respectivă au fost aprobate 1.734 solicitări pentru efectuarea acestui tip de comunicări între deţinuţi/persoanele internate şi rudele acestora până la gradul al II-lea (soţ/soţie, concubin/concubină). De asemenea, ANP a transmis că începând din luna noiembrie 2015, „deţinuţii au început să comunice on-line cu copiii care beneficiază de măsuri de protecţie specială, aflaţi în evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”. Pentru păstrarea legăturii cu „mediul de suport”, a fost suplimentat intervalul de timp destinat efectuării convorbirilor telefonice, ajungându-se la 30 de minute zilnic (regim de maximă siguranţă şi regim închis) şi 60 de minute zilnic (regim semideschis şi regim deschis). De asemenea, în penitenciarele Bucureşti-Rahova şi Giurgiu a fost implementat proiectul pilot privind sistemul de telefonie fixă în camerele de deţinere. Potrivit raportului ANP, cele mai multe dintre persoanele încarcerate au comis infracţiunilor contra patrimoniului 12.433 (43,88 %), infracţiunilor contra persoanei au fost 10.051 (35,47%) dintre care 2.097 sunt infracţiuni de natură sexuală, reprezentând 7,40% din totalul infracţiunilor. În anul 2015, au existat patru tentative de evadare în Penitenciarul Codlea (doi minori), Penitenciarul Spital Dej (doi deţinuţi), Penitenciarul Mărgineni (un deţinut), Penitenciarul Poarta Albă (un deţinut), o tentativă de fugă din Centrul Educativ Buziaş (o persoană internată), două evadări în Penitenciarul Bacău (un deţinut) iar în Penitenciarul Galaţi (un deţinut). Tot anul trecut, cinci persoane au încercat să fugă din Centrul Educativ Buziaş (patru persoane internate, respectiv o persoană internată) şi cinci deţinuţi au părăsit punctelele de lucru exterioare (Penitenciarul Colibaşi, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Bârcea Mare, Penitenciarul Pelandava, Penitenciarul Focşani).
„Au fost amenajate 22 camere de protecţie, dintre care 11 sunt operaţionale în penitenciarele Aiud, Arad, Bucureşti-Rahova, Colibaşi, Craiova, Gherla, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Tulcea şi Penitenciarul Spital Bucureşti-Jilava, celelalte 11 (amenajate la penitenciarele Focşani, Galaţi, Mărgineni, Miercurea Ciuc, Slobozia, Târgşor, penitenciarele-spital Bucureşti-Rahova, Colibaşi, Dej, Poarta Albă şi Târgu Ocna) urmând a fi funcţionale în decursul anului 2016”, se mai arată în bilanţul prezentat de ANP. Sistemul de audiere prin videoconferinţă a fost implementat în 32 unităţi penitenciare. În cursul anului 2016, urmează a fi amenajate încă 14 spaţii destinate audierii prin videoconferinţă. Conform cerinţelor Curţii Europene pentru Drepturile Omului ( CEDO)este nevoie de asigurarea unei suprafeţe de patru metri pătraţi pe deţinut, astfel că în anul 2015, deficitul de cazare în România ajunge la 9.556 locuri de cazare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS