13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEveniment dedicat sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea lui Brâncuși, la Budapesta

Eveniment dedicat sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea lui Brâncuși, la Budapesta

Institutul Cultural Român (ICR) din Budapesta se alătură programului „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” şi va organiza, pe 19 februarie, de la ora 18.00, prima dintre serile dedicate acestuia, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ICR Budapesta, manifestarea culturală va cuprinde o prelegere susținută de istoricul de artă Passuth Krisztina, coordonator al albumului intitulat „Brancusi es Brâncuși”/ „Brancusi și Brâncuși” apărut la editura „Noran” din Budapesta, în 2005, o expoziție de carte despre marele maestru, din colecția Bibliotecii ICR Budapesta, și proiecția unor fragmente din filmul documentar „Brâncuși”, regizat de Cornel Mihalache în anul 1995.

Passuth Krisztina, critic și istoric de artă, este autoarea a numeroase studii de specialitate din domeniul artei, printre care „Legături avangardiste de la Praga la București 1907 — 1930” (editura Balassi, Budapesta, 1998) și „Brancusi es Brâncuși”/ „Brancusi și Brâncuși” (editura Noran, Budapesta, 2005). În decembrie 2015, ziua de 19 februarie a fost declarată sărbătoare națională, unul dintre argumentele date de inițiatorii acestei legi fiind: „Constantin Brâncuși, ‘părintele sculpturii moderne’, cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobița, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua nașterii sale este sărbătorită în toată lumea și înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși, să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională”, mai informează ICR Budapesta. Lansat luna trecută, programul „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, derulat de ICR , în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ce poartă numele artistului, cuprinde o serie de proiecte — Colocviile „Brâncuși” cu participare internațională, Atelierele și Caravana „Brâncuși”, Festivalul de film „Brâncuși DocuArt” și acordarea Premiului „Brâncuși”.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS