8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania a confirmat cinci cazuri de infectare cu noul virus, Zika

Germania a confirmat cinci cazuri de infectare cu noul virus, Zika

Virusul Zika este purtat de țânțari (Foto: Curierul Național)
Virusul Zika este purtat de țânțari (Foto: Curierul Național)
Noul virus care ar fi cauzat de țânțari se răspândește și în Europa. Germania a anunțat cinci cazuri confirmate de infectare cu virusul Zika între octombrie 2015 și ianuarie 2016.  Iar îngrijorarea creşte având în vedere că un vaccin sigur și eficient împotriva virusului va putea fi realizat doar peste câțiva ani, potrivit Institutului american pentru alergii și boli infecțioase, citat de B1TV și preluat de Curierul Național.
Alertă de călătorie în 28 de țări
Între timp, Ministerul de Externe de la Bucureşti a transmis o alertă de călătorie valabilă pentru 28 de ţări şi a recomandat românilor să ia măsuri de protecţie împotriva înțepăturii țânțarilor în aceste zone.
Ministerul Sănătății din Germania a anunţat că 5 cazuri de infectare cu virusul Zika au fost confirmate între octombrie 2015 și ianuarie 2016.
În tot acest timp, MAE a emis o alerta de călătorie ce vizează 28 de ţări la nivel mondial, printre care Brazilia, Columbia, Republica Dominicană, Mexic şi Thailanda.
Pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika, Ministerul de Externe de la Bucureşti recomandă măsuri de protecție împotriva înțepăturii țânțarilor, purtarea de pantaloni lungi și bluze sau cămăși cu mânecă lungă şi odihnă în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei, potrivit celor de la Curierul Național.
Americanii susțin că ar fi posibilă transmiterea virusului pe cale sexuală
Alerta este şi mai ridicată după ce americanii au anunţat că două cazuri e contaminare cu virusul Zika sugerează o posibilă transmitere pe cale sexuală.
Din acest motiv, SUA şi Canada au accelerat procesul de creare a unui vaccin.
„Este important să se știe că nu vom avea un vaccin sigur și eficient împotriva virusului Zika disponibil în acest an, ci probabil în anii următori”, a anuntat Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii și boli infecțioase care a adugat că până la sfârșitul acestui an ar putea avea loc prima fază a unui test clinic al vaccinului.
Organizația Mondială a Sănătății a convocat un comitet de urgență pentru 1 februarie ca să stabilească măsurile ce vor fi luate la nivel internațional ca urmare a răspândirii virusului Zika, considerat drept cauză responsabilă de leziuni ale creierului la bebeluși născuți în Brazilia. Experții se așteaptă la 3-4 milioane de cazuri în acest an. În Statele Unite nu s-a înregistrat încă niciun caz de contaminare directă.
Transmis de ţânţari, Zika provoacă o infecţie care trece neobservată în circa 80% din cazuri. Când se manifestă, simptomele constau în febră, dureri de cap, erupţii cutanate, conjunctivită sau edeme la nivelul mâinilor şi picioarelor, potrivit datelor publicate de Curierul Național.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS