Acasă Actualitate Peste 100 de migranţi aflaţi pe o barcă gonflabilă în Marea Mediterană,...

Peste 100 de migranţi aflaţi pe o barcă gonflabilă în Marea Mediterană, salvaţi de o navă românească

-

Poliţiştii de frontieră de pe nava „Ştefan cel Mare”, aflată în misiune în Italia, au salvat 119 migranţi, din care 34 minori, care se aflau pe o barcă gonflabilă de mici dimensiuni, în Marea Mediterana şi predaţi autorităţilor italiene în Portul Lampedusa.

În dată 26 ianuarie 2016, în jurul orei 18.00, nava MAI 0201 „Ştefan cel Mare”, aflată în misiune de patrulare, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune EPN TRITON 2015/TRITON 2016 coordonată de Agenţia FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a primit o solicitare din partea MRCC Rome (Centrul Maritim de Coordonare) pentru a salva aproximativ 100 de persoane aflate pe o ambarcaţiune gonflabilă care se află în pericol de scufundare în apele internaţionale ale Marii Mediterane.

În jurul orei 22.00, nava „Ştefan cel Mare” a Poliţiei de Frontieră Române a localizat ambarcaţiunea gonflabilă, la bordul căreia se aflau peste 100 de persoane.În urmă evaluării situaţiei de la faţă locului (temperatura scăzută, supraaglomerarea bărcii şi riscul iminent de a se scufundă) poliţiştii de frontieră români au decis că persoanele să fie aduse la bord. Astfel, toţi cei 119 imigranţii au fost transferaţi la bordul navei „Ştefan cel Mare”, unde personalul Poliţiei de Frontieră Române le-a acordat asistenţă şi primul ajutor.
Imigranţii erau deshidratati şi prezentau semne de hipotermie.Toţi erau bărbaţi, dintre care 34 minori, au declarat că provin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone şi Mali şi că intenţionau să ajungă în Spaţiul Schengen.
Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în dată de 27.01.2016, în jurul orei 17.00 (ora Italiei), în apropierea portului Lampedusa, unde imigranţii au fost preluaţi de ambarcaţiunile autorităţilor italiene.
Pe timpul îmbarcării migranţilor la bordul MAI 0201, în timpul deplasării la locul de debarcare, cât şi pe timpul debarcării (activităţi desfăşurate pe mare), nu au fost probleme, activităţile desfăşurându-se în siguranţă atât pentru migranţi, cât şi pentru echipaj.La finalizarea acţiunii de salvare, nava „Ştefan cel Mare” MAI 0201 şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

ȘTIRI VIDEO GdS

Angajaţii de la fabrica de confecţii din Calafat, fără salarii de două luni

La fabrica de confecţii Maglierie Cristian Impex din Calafat s-a întârziat plata salariilor. Oamenii nu şi-au primit nici banii aferenţi lunii august. În timp ce muncitorii sunt disperaţi că nu şi-au încasat drepturile băneşti, conducerea fabricii promite că le va achita salariile săptămâna aceasta.