9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGheorghe Grigurcu a primit Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu – Opera Omnia, pe anul 2015

Gheorghe Grigurcu a primit Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu – Opera Omnia, pe anul 2015

Laureatul celei de a XXV-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a fost poetul Gheorghe Grigurcu.
Juriul a fost format din Nicolae Manolescu, preşedinte, Mircea Martin, Corneliu Ungureanu, Ion Pop, Al. Cistelacan, Mircea A. Diaconu şi Ioan Holban. Decizia a venit în urma nominalizărilor reieşite după sondajul efectuat de Fundaţia Culturală „Hyperion-c.b.” Botoşani.
De asemenea, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opus Primum a fost acordat ex ecvo, la ediţia a XVIII-a, pentru anul 2015, poeţilor: Robert G. Elekes, pentru cartea ”Aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio”, şi Ionelia Cristea, pentru cartea ”Noaptea de gardă”. Puterea decizională în acest caz a revenit membrilor juriului format din Al. Cistelecan, preşedinte, Mircea A. Diaconu, Daniel Cristea-Enache, Vasile Spridon şi Andrei Terian. Printre nominalizați s-au numărat și Victor Ţvetov, Roxana Cotruş, Emilian Pal.
Premiile au fost decernate în ziua de 15 ianaurie – Ziua Culturii Naţionale – în gala care a avut loc în sala de conferinţe „Mihai Eminescu” a Hotelului „Rapsodia” din Botoşani. În cadrul manifestării a fost lansată şi cartea ”Papirus” de Gabriel Chifu, laureat al ediţiei precedente, apărută la Editura Paralela 45 din Piteşti, în colecţia ”Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu’ ”. De asemenea, actorul Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian Octav Popa au susţinut un recital de excepţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS