16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRoșia Montană, sit istoric de categoria A

Roșia Montană, sit istoric de categoria A

Localitatea Roşia Montană a fost clasată, pe o rază de 2 kilometri de la limita intravilanului, ca sit în categoria A, în noua Listă a Monumentelor Istorice. Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut publică o hartă cu noua configuraţiei a comunei din punct de vedere a zonei de protecţie.

Ministrul Culturii a anunţat această decizie pe Facebook. Clasarea sitului istoric Roşia Montană în categoria A, ar însemna că pe acest teritoriu nu se vom mai putea desfăşura activităţi industriale. Harta făcută publică de ministrul Vlad Alexandrescu arată că noua zonă de protecţie de 2 kilometri de la limita intravilanului se întinde şi pe teritoriul comunelor Bistra şi Lupşa, vecine cu Roşia Montană.

Situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experienţa dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluţii de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roşia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A, scrie ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS