6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMV PETROM, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă

OMV PETROM, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a S.C. OMV PETROM S.A. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

La data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm. de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând S.C. OMV PETROM S.A. (situată la cca. 100 metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sat în care locuia minorul).

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani.

Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător așa cum inculpata, societatea comercială anterior menționată, ar fi trebuit să procedeze.

Astfel, inculpata S.C. OMV PETROM S.A., prin nerespectarea dispozițiilor legale și a normelor și măsurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate, respectiv prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menționate, a permis deschiderea ventilului de la derivația din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis și încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă.

Nerespectarea de către S.C. OMV PETROM S.A. a normelor și măsurilor la care am făcut referire recomandau instalarea unor bariere de protecție acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o așezare umană, având rolul de a preveni vătămarea corporală a unor persoane sau pierderea de vieți omenești, norme a căror nerespectare a condus la decesul minorului F.M.I.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Judecătoriei Ploiești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS