10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVasile Astărăstoae, condamnat definitiv

Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv

Curtea de Apel Iaşi a decis, în cursul zilei de joi, condamnarea definitivă a fostului şef al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, scrie adevărul. Acesta a fost găsit vinovat pentru conflict de interese.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis reducerea cuantumului pedepsei primite iniţial de profesorul Vasile Astărăstoae. În primă instanţă, acesta fusese condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, după judecarea apelului condamnarea definitivă rămânând de un an de închisoare cu suspendare.

Proiectul care îi face acum probleme cu legea lui Vasile Astărăstoae se numeşte „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” şi a fost implementat, pentru o perioadă de 36 de luni, de IML Iaşi în 2010. Scopul proiectului era de a forma aproximativ 200 de cercetători şi experţi în domeniul cercetării avansate. Potrivit procurorilor ieşeni, proiectul a avut o valoare de 8,7 milioane de lei, fiind finanţat în proporţie de 83% din fonduri europene. Anchetatorii au descoperit că în cadrul proiectului, directorul de la IML Iaşi Astărăstoae a încheiat cu persoana fizică Vasile Astărăstoae un contract de prestări servicii pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe lună, în perioada de 36 de luni a proiectului. Pe lângă aceasta, folosind acelaşi procedeu, Astărăstoae ar fi încheiat cu sine şi un contract individual de muncă în calitate de manager de proiect, retribuţia lunară fiind de 9.087 de lei. În perioada în care procurorii spun că s-ar fi petrecut aceste fapte, Astărăstoae avea mai multe funcţii de conducere retribuite, la instituţii publice (UMF Iaşi, Colegiul Medicilor din România şi din Iaşi, IML Iaşi şi Comisia Centrală de Arbitraj din cadrul Casei Naţională de Asigurări de Sănătate).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS