14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe schimbă iar structura anului școlar, la gimnaziu: apare Educația Economică și dispare o oră de Română

Se schimbă iar structura anului școlar, la gimnaziu: apare Educația Economică și dispare o oră de Română

 

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică trei propuneri plan-cadru pentru învățământul gimnaial, informeză Hotnews.ro. Planul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII și câte ore îi vor fi alocate pe săptămână fiecărei materii. Disciplina Limba și literatura româna pierde o oră la clasa a V-a, în toate cele trei variante. Concret, dacă acum elevii fac 5 ore pe săptămână de Româna la clasa a V-a si 4 ore pe săptămână la clasele VI-VIII, noile planuri prevăd 4 ore pe săptămână pentru toate clasele de gimnaziu.

Alte modificari comune planurilor puse in dezbatere sunt urmatoarele: dispare materia Latina (in prezent studiata la clasa a VIII-a) si apar discipline noi, care inlocuiesc Cultura civica: Educatie pentru drepturile copilului (clasa a V-a), Educatie interculturala (clasa a VI-a), Educatie pentru cetatenie democratica (clasa a VII-a) si Educatie economica (clasa a VIII-a). TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor) devine obligatorie, iar Religia ramane neschimbata.

Planul-cadrul face parte din curriculumul scolar si va fi urmat de programele scolare, care vor stabili ce anume (continutul materiei) vor invata copiii la fiecare dintre materiile existente in planul-cadru. De remarcat ca in niciuna dintre cele trei variante de planuri-cadru nu se regaseste ca materie obligatorie Educatia pentru sanatate, astazi optionala; pentru aceasta si-au declarat oficial sustinerea noul ministru al Muncii – Claudia-Ana Costea, noul ministru al Sanatatii – Patriciu Achimas-Cadariu si chiar noul ministru al Educatiei – Adrian Curaj, insa transformarea disciplinei din optional in obligatoriu a fost aspru criticata de Patriarhie, prin vocea Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie.

Potrivit Hotnews.ro, o alta observatie este aceea ca documentele puse in dezbatere nu prevad transdisciplinaritatea despre care se vorbeste in Legea educatiei in vigoare din 2011. Amintim ca de doi ani elevii sustin la nivel national testari transdisciplinare la clasa a VI-a: este vorba despre evaluarile nationale de la finalul clasei care nu sunt trecute in catalog si care presupun evaluare transdisciplinara la Limba si comunicare (prin testare la Limba si literatura romana + Limba moderna) si la Matematica si Stiinte ale naturii (testare la Matematica + Fizica + Biologie). De altfel, lipsa unui cadru care sa prevada explicit transdisciplinaritatea a fost cauza cel mai des invocata pentru rezultatele extrem de slabe pe care le inregistreaza elevii romani la testele PISA.

In aceasta prima varianta de plan-cadru, dispare o ora pe saptamana de Limba si literatura romana de la clasa a V-a, fata de situatia din prezent; concret, elevii de clasa a V-a ar urma sa faca 4 ore/saptamana de Limba si literatura romana, in loc de 5 cate sunt in prezent. Aceasta disciplina nu ar fi afectata, insa, la clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a, unde ramane cu 4 ore/saptamana, ca in prezent. O alta modificare pe care o aduce prima varianta de plan-cadru este urmatoarea: dispare materia Limba latina, care in prezent se face la clasa a VIII-a.

Numarul de ore de Matematica ramane acelasi, cu o alocare de timp de 4 ore pe saptamana, cum este si in prezent in gimnaziu. Neschimbat ramane si numarul de ore de Fizica: elevii vor face in continuare 2 ore pe saptamana, la clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a. La fel va ramane si numarul de ore de Chimie: aceasta disciplina se studiaza in prezent la clasele a VII-a si a VIII-a, unde elevii fac 2 ore pe saptamana – aceeasi alocare se mentine si in varianta nr.1 de plan-cadru pusa in dezbatere.

Mai apar modificări la Biologie, iar Religia ramane ca până acum cu 1 ora pe săptămână, în Trunchiul comun. Nu au fost aduse modificari nici la Istorie si Geografie, scrie Hotnews.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS