21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectele bugetului de stat și asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgență

Proiectele bugetului de stat și asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgență

Proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute și adoptate în procedură de urgență, informează un comunicat al Executivului, citat de Agerpres.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 231,1 miliarde lei, reprezentând 31% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la 252 de miliarde lei (33,8% din PIB), iar deficitul bugetar (cash) pe anul 2016 este estimat la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB și unui deficit structural de 2,73% din PIB.

Pentru anul viitor se estimează o creștere economică de 4,1%, în condițiile aplicării măsurilor de stimulare economică cuprinse în noul Cod Fiscal, precum și majorarea cu 3,5% a numărului mediu de salariați, în paralel cu diminuarea ratei șomajului, de la 5,1% la sfârșitul acestui an, la 4,8% la finalul anului 2016. Câștigul salarial mediu brut pe economie va crește cu 7,2%, ceea ce creează premisele de majorare a câștigului salarial real pe economie cu 6,6 %, se menționează în comunicat. Conform sursei citate, estimarea cheltuielilor bugetului general consolidat a avut în vedere impactul măsurilor adoptate în acest an de Guvern și de Parlament, care vor avea drept efect majorarea cu aproximativ 13 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. De asemenea, s-a avut în vedere majorarea punctului de pensie cu 5%, începând cu 1 ianuarie 2016.

La construcția bugetului general consolidat au fost incluse pentru sănătate cheltuieli de 31,2 miliarde lei, reprezentând 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 și cu 4,5 miliarde lei mai mult comparativ cu 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS