27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBuget pe 2016: Mai mulți bani pentru investiții, sănătate şi educaţie. Mai puţini pentru transporturi şi mediu

Buget pe 2016: Mai mulți bani pentru investiții, sănătate şi educaţie. Mai puţini pentru transporturi şi mediu

Cheltuielile bugetare vor fi mai mari anul viitor cu peste 15 miliarde de lei. Potrivit b1.ro, cei mai mulţi bani vor fi alocati pentru investiții, sănătate şi educaţie, informează B1 TV. În proiectul de buget pentru anul viitor este prevăzută şi o creştere a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, de 9,5 la sută. De noul buget va profita din plin şi Administraţia Prezidenţială care va primi 16 milioane de lei în plus faţă de acest an.

În proiectul de buget pentru 2016 este stipulată o majorare cu 2,37 miliarde de lei a cheltuielillor pentru educație, adică 9,6 la sută. Se va ajunge astfel la un total de aproximativ 27 de miliarde de lei.

Cheltuielile bugetare vor creşte anul viitor cu 6,7%, adică peste 15 miliarde lei, la aproximativ 252 miliarde de lei. Cheltuielile de personal sunt estimate la aproximativ 57 de miliarde de lei, în creștere cu 10,4 la sută față de anul curent și includ toate creşterile salariale aprobate în 2015.

Cresc și cheltuielile cu sănătatea cu un procent de 13,5 la sută, adică peste 3 milarde de lei. Suma totală alocată ar urma să fie de 31 de miliarde de lei.

Executivul a alocat cheltuieli de apărare mai mari cu 1,3 miliarde lei. Bani mai multi vor ajunge și la investiții, unde cheltuielile vor fi majorare cu aproximativ 12 la sută, fiind vorba de o creștere de aproximativ 4 miliarde de lei.

Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe vor avea în anul 2016 bugete mai mari față de anul precedent, dar Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Paza vor suferi scăderi, conform proiectului de buget pe anul 2016.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii prevăzute în buget se situează la peste 43 de miliarde lei, reprezentând 17,1% din totalul cheltuielilor bugetare, în urcare cu 9,5%.

În schimb, ministerele care vor primi bani mai puțini vor fi Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, Ministeriul Mediului, al Energiei și Ministerul pentru Societatea Informațională. Cea mai drastică scădere o regăsim la Ministerul Muncii, unde vor fi alocate cu 3 miliarde și jumatăte de lei mai puțin.

De noul buget va profita din plin şi Administraţia Prezidenţială. Bugetul instituţiei va fi de 56 de milioane, faţă de 40 anul acesta. Cea mai mare parte a banilor alocați merg către consolidarea Palatului Cotroceni.

Ministerele care primesc mai mulţi bani:

Ministerul Apărarii Naţionale 10,3 mld. lei

Ministerul Afacerilor Interne 10,9 mld. lei

Ministerul Educaţiei 6,6 mld. lei

Ministerul Fondurilor Europene 3,1 mld. lei

Ministerul Sănătatii 6,3 mld. lei

Ministerele care primesc mai puţini bani:

Ministerul Muncii 33,1 mld. lei

Ministerul Transporturilor 11,8 mld. lei

Ministerul Mediului 704 mil. lei

Ministerul Energiei 204 mil. lei

Ministerul pentru Societatea Informaţională 425 mil. lei

Celelalte ministere care vor primi bani:

Ministerul de Externe: 725 milioane lei

Ministerul Dezvoltării Regionale: 5,43 miliarde lei

Ministerul Finanţelor: 3,74 miliarde lei

Ministerul Muncii: 33,1 miliarde lei

Ministerul Mediului: 704 milioane lei

Ministerul Educaţiei: 6,6 miliarde lei

Ministerul Public: 934 milioane lei

Serviciul Român de Informaţii: 1,84 miliarde lei

Ministerul Economiei: 539 mi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS