16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihai Rotaru, 30 de zile de arest preventiv 

Mihai Rotaru, 30 de zile de arest preventiv 

Magistrații Curții Supreme au hotărât, astazi, ca Mihai Rotaru, acționar cu 10% la firma care deține clubul de fotbal CSU Craiova, să fie cercetat de procurorii DNA în stare de arest preventiv într-un dosar privind obținerea unei despăgubiri de peste 100 milioane de lei de la ANRP. În același dosar mai sunt cercetați foști șefi ai ANRP, un evaluator, dar și deputatul Ioan Oltean. 
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) au anunțat, joi, începerea urmăririi penale într-un dosar privind obținerea de către omul de afaceri Mihai Rotaru, acționar la Club Sportiv Craiova SA, a unei despăgubiri peste 100 de milioane de lei pentru un teren supraevaluat.
În acest dosar au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Rodica Constantinovici, Lăcrimioara Alexandru și deputatul Cătălin Teodorescu, membrii în aceeași comisie. De asemenea, procurorii anticorupție îl acuză de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu pe deputatul Ioan Oltean, iar pe evaluatorul Sergiu Negurici de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. 
 
Rotaru a câștigat aproape 90 de milione de lei din… pixul unui evaluator
 
Procurorii DNA au reținut că, pe data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici și Lăcrimioara Alexandru, ”prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, şi totodată au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani”. 
Cel care a întocmit respectivul raport este Sergiu Negurici, iar procurorii anticorupție mai spun că documentul a fost aprobat de membrii comisiei ”deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare”.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. 
Anchetatorii au mai stabilit că Rotaru cumpărase cu 750.000 de euro drepturile litigioase asupra terenului cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, la data de 27 noiembrie 2009. Vânzătorul drepturile litigioase încercase timp de opt ani să obțină proprietățile revendicate, chiar și în instanță, însă fără succes. După cumpărarea drepturilor, Rotaru a obținut aproximativ 25 milioane de euro de la ANRP în numai câteva luni.
 
Șpagă de 600.000 de euro, dată la biserică
 
De asemenea, procurorii anticorulpție au stabilit că deputatul Oltean Ioan, ”care avea relaţii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului Rotaru Mihai. În schimb, inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”.
Potrivit Romaniatv, Oltean ar fi fost denunțat de un preot din Chitila, care ar fi văzut când deminitarul a primit ”un sac cu bani”.
Tot joi, DNA a anunțat că a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a celor doi deputați, Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu.
Vineri dupa-amiaza, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrimioara Alexandru, Sergiu Negurici, Mihai Rotaru dar și Crinuța Dimitrean, fosta președintă ANRP, au fost duși la Înalta Curte de casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă, insa instanta s-a pronuntat abia in acesta dupa-amiaza. Astfel, magistrații bucureșteni au emis pe numele celor sase inculpați mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. De asemenea, procurorii au cerut și obținut arestarea în lipsă a fostului deputat Marko Attila, fost membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată de inculpații arestați preventiv.
 
INFOBOX: Încă un dosar
Patru dintre inculpații cercetați alături de omul de afaceri Mihai Rotaru – Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Crinuța Dumitrean și Lăcrimioara Alexandru, au fost trimiși în judecată în decembrie, anul trecut, într-un alt dosar privind restituri de sute de milioane de lei date de ANRP. În același dosar mai sunt judecați și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, dar și alți membrii ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. În acest dosar, procurorii DNA au stabilit un prejudiciu de 263.327.559 de lei(peste 60 de milioane de euro), bani care au ajuns la omul de afaceri Stelian Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS