5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCostul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv, decontat integral

Costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv, decontat integral

Tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate în perioada 2015-2016 persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sănătății și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate și pentru pacienții răniți în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112 (fie sunt tratați în spitale din state care nu aparțin UE sau Spațiului Economic European, fie nu au asigurări de sănătate – detalii http://www.cnas.ro/post/type/local/precizari-privind-formularul-e-112-1400156736.html).
Astfel, toate persoanele rănite în incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care își continuă tratamentul început în România în unități medicale din străinătate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sănătății.
Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătății. Plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unităţii sanitare din străinătate.
De asemenea, în baza actului normativ adoptat astăzi se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătății, contribuția personală a pacienților stabilită conform legislației naționale a statelor în care se acordă tratament medical de către unitățile medicale din străinătate, precum și transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care își asumă responsabilitatea conform unei declarații pe proprie răspundere.
Cererea va fi însoţită de următoarele documente:
– Copia actului de identitate al persoanei rănite şi al însoţitorului dacă cererea este întocmită de însoţitor;
– Documente de plată şi medicale emise de către unităţile sanitare din care să rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contribuţia personală a rănitului stabilită în conformitate cu legislaţia naţională a statelor în care se acordă tratament medical, după caz, numele rănitului şi elementele de identificare ale acestuia, contul bancar al unităţii sanitare şi perioada de tratament medical;
– Documente emise de către unităţile sanitare privind transferul în alte unităţi sanitare, după caz.
– Declarația pe propria răspundere a rănitului /însoțitorului prin care își asumă faptul că nu beneficiază de acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor solicitate din alte surse. În situația în care aceste cheltuieli au fost suportate parțial din alte surse, în declarația pe proprie răspundere se menționează cuantumul sumei de care a beneficiat și suma care urmează a fi suportată de la bugetul de stat.

Metodologia de decontare, modelul cererii şi al declaraţiilor pe proprie răspundere se aprobă prin ordin al ministrului sănătății, în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. În prezent sunt internate pentru tratament în clinici din străinătate 29 de persoane rănite în incendiul din Clubul Colectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS