10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Sărbătoarea Îngerilor.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Sărbătoarea Îngerilor.

Creștinii sărbătoresc, astăzi, Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești fără de trupuri.

Sfântul Arhanghel Mihai înseamnă, în limba ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care „striga”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Cine este ca Dumnezeu?” – şi asa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune şi călauzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă, în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu”. Numele său conţine vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni. De asemenea, Arhanghelul Gavriil i-a spus Fecioarei Maria că îl va naşte pe Iisus

În tradiția populară, sărbătoarea poartă numele de “vara îngerilor”. Vremea este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Pe de altă parte, munca  este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS