9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExtrădarea cineastului Roman Polanski în Statele Unite, refuzată de Tribunalul din Cracovia

Extrădarea cineastului Roman Polanski în Statele Unite, refuzată de Tribunalul din Cracovia

Tribunalul din oraşul polonez Cracovia a refuzat, vineri, cererea de extrădare în Statele Unite ale Americii a cineastului Roman Polanski, acuzat de întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani în 1977, informează lefigaro.fr, citată de Mediafax.
Această decizie nu este totuşi imediat executorie, deoarece Parchetul polonez, care reprezintă interesele Procuraturii americane în acest proces, are posibilitatea de a face recurs la Curtea de Apel.

„Tribunalul a ajuns la concluzia inadmisibilităţii extrădării în Statele Unite a cetăţeanului polonez şi francez Roman Polanski”, a declarat judecătorul Dariusz Mazur.

Cineastul, în vârstă de 82 de ani, care se află la Cracovia, a decis să nu vină la tribunal vineri dimineaţă, „din motive emoţionale”, a precizat unul dintre avocaţii săi, Jan Olszewski.

Potrivit legislaţiei poloneze, mai întâi un tribunal trebuie să se pronunţe în privinţa cererii de extrădare. Un refuz, confirmat apoi de un eventual recurs iniţiat de una dintre părţi la o instanţă superioară – Curtea de Apel – închide cazul. În schimb, în cazul unei decizii favorabile, ce trebuie confirmată şi ea de Curtea de Apel, decizia finală aparţine ministrului Justiţiei.

Statele Unite au adresat Poloniei, în ianuarie, o cerere oficială de extrădare a cineastului Roman Polanski, după o apariţie publică la Varşovia a renumitului regizor.

Această etapă procedurală reprezintă încă un pas făcut de autorităţile poloneze în vederea soluţionării cazului, a explicat instanţa poloneză. Cineastul, care are dublă cetăţenie – franceză şi poloneză -, locuieşte în prezent la Paris şi orice ordin de extrădare emis de o instanţă din Polonia nu va putea să îl oblige să se întoarcă în Statele Unite.

Totuşi, Roman Polanski vrea să facă un film în ţara lui natală, însă acest proiect ar fi periclitat dacă acea cerere de extrădare formulată de autorităţile americane va fi aprobată de justiţia poloneză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS