10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis: 4.000 școli nu au autorizație sanitară. Este o rușine națională

Iohannis: 4.000 școli nu au autorizație sanitară. Este o rușine națională

Preşedintele Klaus Iohannis spune că aproximativ 4.000 de şcoli, adică una din cinci clădiri, nu au autorizaţie sanitară la început de an şcolar, iar acest lucru este o „ruşine naţională”, el lansând o „provocare” Guvernului de a avea un plan pe trei ani pentru modernizarea unităţilor de învăţământ, scrie Mediafax.

Şeful statului a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, că la începutul acestui an nu au autorizaţii 4.000 din cele aproximativ 20.000 de unităţi de învăţământ din România. „Acest lucru înseamnă că una din cinci clădiri în care funcţionează şcoli nu are autorizaţie. Este o ruşine naţională”, a declarat Iohannis. „Lansez Guvernului o provocare. Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că e posibil ca până în toamna lui 2018 să avem o Românie modernă şi în şcoli”, a mai spus preşedintele.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la deschiderea noului an şcolar, că 3.400 de clădiri ale unor unităţi de învăţământ sunt fără autorizaţie sanitară, multe fără apă potabilă şi canalizare. Potrivit lui Cîmpeanu, din totalul de 19.000 de şcoli, 7.000 au personalitate juridică, restul fiind structuri arondate. Cele 19.000 de şcoli au în patrimoniu 24.600 de clădiri, dintre care 20.650 sunt cele în care se desfăşoară direct actul educaţional. Dintre acest clădiri, 16.600 au autorizaţie de funcţionare, restul de 3.400 nu au autorizaţie sanitară, alte 675 de clădiri fiind în curs de obţinere a acestei autorizaţii. „Lipsa autorizaţiei de funcţionare nu înseamnă întotdeauna lipsă de condiţii igienice sau lipsă de condiţii conforme, înseamnă neîndeplinirea unor parametri, cum ar fi volum de aer insuficient, în şcoli vechi, care au plafonul foarte jos sau în alte clădiri istorice, care au trotuarul prea apropiat. Sunt foarte multe astfel de situaţii, dar pot spune că cele mai multe se referă la lipsa apei potabile şi canalizare, care ţin de autorităţile locale. Ştiţi că şcolile sunt în subordinea consiliilor locale. Din păcate, până nu se rezolvă la nivel local, zonal, problema alimentării cu apă şi a canalizării, această problemă va mai trena”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, faţă de anul trecut, există un plus de unu la sută clădiri care au obţinut autorizaţie de funcţionare. „Este insuficient, ştiu, recunosc acest lucru, dar este totuşi un plus”, a mai spus ministrul Educaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS