6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, trimis în judecată de DNA

Fost director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, trimis în judecată de DNA

Fostul director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Mihai-Gavril Vădan a fost trimis în judecată de DNA, alături de un fost director delegat din instituţie, pentru alocarea pe nedrept a unor finanţări europene pentru două proiecte.
Procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihai Vădan, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, la data faptelor, şi a lui Doru Gafencu, director delegat al Direcţiei Selectare Contractare din agenţie, pentru abuz în serviciu. În plus, Vădan va fi judecat şi pentru conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii mai 2009, Doru Gafencu şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu – cu ocazia reevaluării unor cereri de finanţare depuse de comunele Brăneşti şi Răscăeţi, judeţul Dâmboviţa – prin majorarea punctajelor acordate pentru criteriile de selecţie S2 şi S9 care priveau ”localităţi rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat” respectiv „proiecte de investiţii în infrastructura socială”. Acest lucru, coroborat cu încălcarea dispoziţiilor procedurale, a avut ca finalitate selectarea proiectelor, încheierea a două contracte de finanţare, în valoare totală de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Brăneşti şi 9.170.883 lei pentru comuna Răscăeţi) şi obţinerea de către beneficiari, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (sumă ce reprezintă prejudiciul cauzat APDRP şi totodată folosul necuvenit realizat de cele două unităţi administrativ teritoriale). În aceeaşi perioadă, Mihai Vădan, cunoscând că proiectele depuse în numele unităţilor administrativ teritoriale Brăneşti şi Răscăeţi nu îndeplineau condiţiile pentru a beneficia de finanţare, a aprobat rapoartele de evaluare aferente sesiunilor noiembrie – decembrie 2008 şi iunie – iulie 2009, în urma cărora proiectele mai sus menţionate au fost finanţate pe nedrept din fonduri nerambursabile. În acelaşi context, au fost selectate pentru finanţare şi proiectele depuse în numele altor două comune din acelaşi judeţ. În plus, în perioada 2008 – 2009, firma administrată de Vădan a încheiat cu primăriile comunelor respective mai multe contracte de consultanţă / proiectare, în valoare totală de 964.670 lei, bani asiguraţi de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit prin contractele de finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectelor selectate. În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil aparţinându-i lui Vădan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmboviţa, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS